Burg Bieren brouwt Biermelootje ter ere van gouden jubileum gemeente Ermelo

Jacques, Aart en Harry.
Foto: Grietje-Akke de Haas

In de brouwerij van Burg Bieren aan de Putterweg 45 in Ermelo wordt vandaag, zaterdag 9 april, een speciaalbier gebrouwen ter ere van het 50-jarig jubileum van Ermelo als zelfstandige gemeente. Het gaat om een ‘collaboration brouwsel’, want Burg Bieren maakt het jubileumbier samen met De Uddelaer, de bierbrouwerij op landgoed Staverden.

‘We zijn eruit!’
“We zijn eruit!”, roepen Harry en Aart van Wilgenburg, de brouwmeesters bij Burg Bieren Bierbrouwerij. “De naam van het jubileumbier wordt Biermelootje. We twijfelden namelijk tussen Biermelo en Biermelootje. Maar om het jubileumbier zo veel mogelijk aan Ermelo te relateren wordt het Biermelootje, wat een beetje klinkt als het beroemde Ermelose gebakje ‘Ermelootje’.”

Heidebloesem en honing
Harry en Aart zijn de hele dag druk met het brouwsel naar het bierrecept dat samen met Jacques Brinkman van De Uddelaer werd bedacht. Daarbij was het uitgangspunt dat de ingrediënten die aan het basisrecept worden toegevoegd zo veel mogelijk op Ermelo betrekking hebben. Harry: “Het is heidebloesem geworden dat we gaan verwerken in het bier vanwege de Ermelose heide die in het najaar paars kleurt, én echte Ermelose honing van een imker uit Ermelo.”

Een hele kunst
Het is volgens Jacques een hele kunst om met honing bier te brouwen. “Het komt heel precies op welk moment je tijdens het brouwproces honing toevoegt en hoeveel.” Hij deelde zijn kennis om een jubileumbrouwsel te bedenken graag met de brouwmeesters van Burg Bieren. “Iedereen kent elkaar in dit wereldje en we gunnen het elkaar. Onze biertjes bijvoorbeeld leveren we aan Burg Bieren Bierwinkel en voor op de tap in Speciaalbier café de Hazeburg.”

600 liter
Bij Burg Bieren Bierbrouwerij denken ze aan het einde van de dag zo’n 600 liter jubileumbier te hebben gebrouwd. De smaak van een Biermelootje blijft een verrassing al wordt tijdens het brouwproces wel eens geproefd of de brouwmeesters in de juiste richting zitten, vertelt Burg Bieren mede-eigenaar Jan van Wilgenburg.

Over 8 á 10 weken
“Maar hoe de smaak echt wordt kunnen we pas proeven na het afvullen van het bier. Dat zal over 8 á 10 weken zijn. Zodra het brouwen hier klaar is”, wijst Jan naar de brouwketel, “gaat het brouwsel naar de tanks beneden en wordt het terug gekoeld naar 21 graden. Dan voegen we er gist aan toe voor de alcohol. Een Biermelootje zal straks een alcoholpercentage hebben van 5 á 6 procent.”

Etiket
Aan een etiket voor het Biermelootje wordt gewerkt vertelt mede-eigenaar Tineke van Wilgenburg. Burg Bieren werd benaderd door het de gemeente Ermelo voor het brouwen van het jubileumbier, eventueel is samenwerking met een andere bierbrouwerij. De gemeente wil het gouden jubileum namelijk graag samen vieren en stimuleert inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties om ideeën, activiteiten en initiatieven aan te dragen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen