De Dorpswerkplaats introduceert Buurtkastje Ermelo; voor als je iets nodig hebt of wilt delen

Daniëlle Terpstra.
Daniëlle Terpstra.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Pak wat je echt nodig hebt, geef wat je kunt missen. Dat is kortweg het principe van Buurtkastje Ermelo, een initiatief van De Dorpswerkplaats. Directeur Daniëlle Terpstra: “Wie merkt niet dat de dagelijkse boodschappen steeds duurder worden; door de oorlog in de Oekraïne zullen sommige spullen nog duurder worden. Hierdoor krijgen we nog meer stille armoede in Ermelo. Buurtkastje Ermelo is daarom bij uitstek een manier om elkaar te helpen.”

Buurtkastje Ermelo staat ter hoogte van Weegakker 47, het terrein achter kledingzaak Shoeby, tussen 2 bomen. Het betreft een relatieve anonieme plek waar rustig iets gehaald of gebracht kan worden.

Betrokken bij mensen met een klein budget
De Dorpswerkplaats aan de Stationsstraat 91A die creatieve dagbesteding biedt voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB), voelt zich al jaren erg betrokken bij mensen met een klein budget. Zo wordt samen met de cliënten van De Dorpskookplaats jaarlijks in november/december gekookt voor mensen die het niet zo breed hebben. Daarnaast steunt De Dorpswerkplaats Stichting Helpende Handen in Ermelo. Deze stichting biedt mensen de helpende hand, met eenmaal in de 2 weken een boodschappenpakket, en elke week vlees en brood. “Ook hiermee willen we mensen met een klein budget bereiken om ze zodoende toch iets te kunnen geven”, aldus Daniëlle.

Er staat al van alles in
Vanmorgen, maandag 7 maart, is Buurtkastje Ermelo officieel in gebruik genomen. Er staat al van alles in. Dat varieert van thee, pasta, luiers, wasmiddel, kattenvoer, pasta, bonen, koffie, shampoo, schoonmaakmiddelen, koekjes tot snoepjes. Ofwel levensmiddelen en huishoudelijke artikelen, de alledaagse spullen die mensen nodig hebben. Ook een stel koffiebekers zijn te vinden in het kastje. Daniëlle: “En waarom ook niet? Ik kan me namelijk voorstellen dat mensen iets in huis hebben wat ze zelf niet gebruiken. Of dat nu een cadeautje is wat je niet mooi vindt of een geurtje dat niet bij jou past. En als je daar nu een ander die het nodig heeft blij mee kan maken!”

‘Niet aan ons’
Er wordt absoluut niet gecontroleerd wie wat meeneemt en of degene er recht op heeft. “In principe mag iedereen er iets uithalen. Het is niet aan ons om te bepalen of iemand iets nodig heeft. Als iemand voor zichzelf kan verantwoorden dat die iets nodig heeft, dan mag dat uit de kast worden gehaald.”

Geen alcoholische dranken
Eén duidelijke regel is er wel. Er mogen geen alcoholische dranken in Buurtkastje Ermelo worden gezet. Bovendien is het zaak dat de producten ongebruikt zijn en binnen de houdbaarheidsdatum.

Navolging
Buurtkastje Ermelo is geïnspireerd op het initiatief van de Amerikaanse Jessica Mcclard, vertelt Daniëlle. “Zij bouwde kastjes voor eten en andere producten bedoelt voor mensen die het minder breed hebben. Jessica kwam op het idee door de kastjes, waaruit mensen gratis boeken konden pakken, die je vaak op vakantie tegenkomt.” Ook in Nederland vindt het fenomeen al navolging. In Rotterdam bijvoorbeeld met Buurtkastje Kralingseveer.

‘Zo help je elkaar immers’
Daniëlle hoopt oprecht dat er meer mensen of organisaties zijn die geïnspireerd raken door Buurtkastje Ermelo. “Zo laat je als buurt je verantwoordelijkheid voor elkaar zien en schept het saamhorigheid onder elkaar. Mensen die als goede buur iets kunnen en willen missen kunnen artikelen in het kastje leggen, en mensen die iets nodig hebben kunnen een artikel uit het kastje pakken. Zo help je elkaar immers. Hoe mooi is dat!” Bovendien vindt  Daniëlle, levert het initiatief voor een Buurtkastje een win-win situatie op. Want het draagt bij aan minder voedselverspilling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen