Guur en koud? De Wintermarkt bij Hout- en Plaatmateriaal Van der Leeden was echt hartverwarmend

Met zo’n 4 graden was het koud vandaag, zaterdag 27 november. Guur en donker ook zonder een glimpje zonneschijn. Daarom was een bezoek aan de gezellige en kleinschalige Wintermarkt  op de dam bij Hout- en Plaatmateriaal Van der Leeden aan de Kawoepersteeg 33 in Ermelo, juist vandaag zo hartverwarmend, met erwtensoep en rookworst van Marktslager The Butchers.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

‘Koud?’
“Koud?”, grijnsde de man die als parkeerregelaar de bezoekers verwelkomde, “dan steek je je handen maar in de vuurkorf verderop.” En inderdaad, wie op zoek was naar gezelligheid, een beetje warmte en wat sfeer was op zijn plek rond de vuurkorf.

Zeer belangstellende bezoekers
“Het was even lastig opstarten met al die regen”, erkende hij. Maar zodra deze langzaam maar zeker wegtrok konden de kraamhouders zich de rest van de dag verheugen op een gestage stroom van zeer belangstellende bezoekers.

‘Precies zoals we het wilden’
En dat was nu net wat eigenaar Alexander van der Leeden en medewerker Kevin Stroosma voor ogen hadden. “Het is precies zoals we het wilden hebben; kleinschalig en niet té druk.”

Écht iets voor ze doen
Bovendien wilden ze écht iets doen voor de deelnemende kraamhouders voor wie het er in deze coronacrisis amper van komt om met een kraampje op de markt te staan. “Elk bedrijf stemde meteen toe om aan de Wintermarkt mee te doen, zo leuk vonden ze het initiatief. Wij hebben alles opgezet zodat ze hun kraam alleen maar hoefden in te richten met hun producten. Wij vragen ook niets voor de kraampjes, ook geen percentage van hun dagopbrengst. Wat het voor ons leuk maakt is dat de bezoekers gelijk in de winkel van Hout- en Plaatmateriaal Van der Leeden komen.”

Een keur aan producten
Wat trouwens een kwestie van geduld betekende voor Alexander en Kevin. Het publiek vermaakte zich namelijk prima bij alle kraampjes, met elk een keur aan producten die je doorgaans niet iedere dag tegenkomt.

Lokaal hout
Reintje de Vos bijvoorbeeld met zijn prachtige assortiment aan eigen gemaakte producten vervaardigd van lokaal hout. Wat varieerde van lepels, spatels, brood- en hapjesplanken tot robuuste tafeltjes.

Maxi-kraam
Een heel bijzondere plaats nam de maxi-kraam van Bikers Beating Cancer in. Kraamhouders Johan, Reijer en Heidy stonden er met hun gesponsorde producten maar voor één doel: kanker de wereld uithelpen. Met hun team van 10 leden die voornamelijk uit Putten komen doen ze 2 juni 2022 mee aan de Alpe d’HuZes, een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

50.000,– euro
Hun ambitie is groot. Ze willen namelijk 50.000,– euro bij elkaar fietsen. Johan is van plan 6 maal de berg op en neer te fietsen, Reijer 4 maal en Heidy 3 maal. Heidy lichtte toe: “Drie maal is één keer voor mezelf omdat ik kanker heb gehad, één keer voor mijn vriendinnen die ook kanker hebben gehad en één keer om mijn werkgever te plagen die niet begrijpt waarom ik aan deze inspanning meedoe.” Het drietal is dan ook erg blij met de producten die ze mogen verkopen waarvan de marge bestemd is voor dit goede doel.

‘Fijn om andere mensen te helpen’
Een kraam waar je bovendien niet om heen kon was die van Esther Bostelaar uit Ermelo. Vol verve prees zij haar productenlijn aan van natuurlijk-aloe. Temeer omdat zij uit eigen ervaring de doeltreffendheid van de producten heeft ervaren. “Daarom vind ik het erg fijn als ik ook andere mensen ermee kan helpen.”

Bewondering
Bewondering oogstte Janine uit Putten die onder de bedrijfsnaam Dutzie origineel gebrande houtproducten verkoopt. “Ik ontwerp het allemaal zelf. Voor de producten sloop ik bijvoorbeeld oude houtpallets of koop restmateriaal op van meubelmakers.” Daarnaast was er alle lof voor de kramen van Stichting Mercy-Hart voor Nigeria, kreakaart.nl, allerleukst.nl, Optidee tot Bloemschikken bij Dianne.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen