Sandra Donck-Essenburg neemt Hamstra’s Vuurwerkhal in Ermelo over

Willem Hamstra overhandigt de sleutels van de vuurwerkhal aan Sandra Donck-Essenburg.
Foto: Grietje-Akke de Haas

De plannen waren er twee jaar terug al. Corona echter en het vuurwerkverbod, alsook dat de vergunning op zich liet wachten zorgden voor de nodige vertraging. Maar nu is het er toch van gekomen: Sandra Donck-Essenburg (51) heeft Hamstra’s Vuurwerkhal aan de Hoenderweg 11-1 in Ermelo per 1 november overgenomen van Willem Hamstra. De hal die in aanloop naar oudejaarsavond wordt omgetoverd tot een sfeervolle showroom met ruim 300 vierkante meter vuurwerkplezier, gaat verder onder de naam Ermelo Vuurwerkhal.

Ruim 40 jaar
Deze maand wordt de in het Ermelose buurtschap Tonsel geboren en getogen Willem Hamstra 66 jaar. Een mooie leeftijd om het werkzame leven af te bouwen, zo meent hij, (Hamstra doet nog wel in export van auto’s, red.). Hamstra zat ruim 40 jaar in de vuurwerkverkoop. Hij startte met de verkoop van vuurwerk in een klein winkeltje aan de Fokko Kortlanglaan 120, bij de woning waar hij is geboren. “Als klein jongetje hield ik al van vuurwerk, dat vond ik zó mooi.”

Legendarisch
Toen de kinderen van Hamstra, Willem en Henk, de leeftijd hadden mochten ze pa helpen. “Zo hebben ze mij een paar jaar geholpen met de opbouw en in de winkel, dat vonden ze altijd erg leuk.” De manier waarop de winkel werd ingericht voor de driedaagse vuurwerkfeestverkoop was legendarisch. “Daar waren we altijd erg druk mee, wij waren ook de enige die zo veel aandacht aan de opbouw schonken.”

Warme ontvangst
Beroemd was Hamstra’s Vuurwerkhal ook om de warme ontvangst van klanten. Want voor alle klanten stonden verse bruingebakken oliebollen klaar en koffie en limonade, en een snoepje voor de kinderen. Nog kan Hamstra genietend terugkijken op deze jaarlijkse beregezellige driedaagse aan het eind van het jaar.

Gek van vuurwerk
Ook van de verkoop van het vuurwerk trouwens. Want wat was vuurwerk, en is het nog steeds, populair. Hamstra: “Mensen waren soms zo gek van vuurwerk dat ze 1000 euro hadden gespaard om uit te geven aan vuurwerk, terwijl ze bij wijze van in een auto reden die 500 euro waard was.”

Groots vuurwerkparadijs
Sinds de vuurwerkramp in Enschede in 2000 zijn de veiligheidseisen voor vuurwerkverkopers terecht flink aangescherpt. Toch staat het fenomeen vuurwerk de laatste jaren erg onder druk, en kiezen sommige gemeenten voor een vuurwerkverbod. Zo ver is het in Ermelo nog niet. Ondertussen maakt Ermelo Vuurwerkhal al plannen voor een groots vuurwerkparadijs aan het eind van het jaar voor jong en oud. Wel zijn de vuurwerkregels strenger geworden. Zo zijn knalvuurwerk en vuurpijlen verboden, maar mag het afsteken van siervuurwerk en kindervuurwerk wel. En juist voor siervuurwerk en kindervuurwerk ben je bij Ermelo Vuurwerkhal op het juiste adres.

Voor de beste prijs
Als nieuwbakken eigenaar van Ermelo Vuurwerkhal belooft Sandra Donck-Essenburg: “Bij ons vind je het mooiste vuurwerk, voor de beste prijs. Onze slogan is: ‘Wie ons vuurwerk niet kent is geen kwaliteit gewend’. Dat zegt genoeg. Toch?” In feite stapt Sandra in een ‘gespreid bedje’. Er moet dan wat decoratiemateriaal voor inrichting van de showroom worden vervangen, maar verder voldoet Ermelo Vuurwerkhal aan alle regels om vuurwerk te mogen opslaan en te verkopen. Sinds 2014 huisde Hamstra’s Vuurwerkhal namelijk aan de Hoenderweg 11-1 in een hal die Hamstra huurde van Sandra en haar man. Zelf woont het gezin Donck-Essenburg voor de hal aan de straatkant.

‘Sandra van ’t Hoekje’
“Bovendien”, vertelt Sandra, “werk ik in de hal ernaast voor mezelf.” Onder de naam LC Custom Design specialiseerde Sandra zich in airbrush, special paint en customized spuitwerk voor vrachtwagens, trailers, auto’s, helmen en motoren. Maar alom staat zij bekend als ‘Sandra van ’t Hoekje’. Zij werkte namelijk 20 jaar bij snackbar ’t Hoekje aan Stationsstraat 59 in Ermelo. Sandra grijnst: “Al ben ik daar al 6 jaar weg, ik wordt nog steeds ‘Sandra van ’t Hoekje’ genoemd.”

‘Ik verdien ouwehoerend mijn geld’
Als buurvrouw en goede kennis van Willem Hamstra kwam ze regelmatig over de vloer bij Hamstra’s Vuurwerkhal om wat mee te helpen. “Willem en ik hadden meteen een goede klik samen”, licht Sandra de aanloop naar de overname toe. “Ook kijk ik graag naar siervuurwerk. Daarnaast ben ik geen tiepje dat wat op de bank gaat zitten lezen. Ik ben juist iemand die graag met mensen omgaat omdat ik het zo gezellig vind. Wat dat betreft zijn mensen zo leuk. Hoewel ik hard werk zeg ik wel eens gekscherend: ‘Ik verdien ouwehoerend mijn geld’.”

Spraakmakende acties
De komende tijd beraadt Sandra zich op spraakmakende acties om het vuurwerk van Ermelo Vuurwerkhal onder de aandacht te brengen. Want al mag er niet meer worden geknald, knallen tijdens de 3 dagen dat er vuurwerk mag worden verkocht gaat zeker gebeuren, verzekert Sandra. En natuurlijk houdt zij de traditie van de oliebollen en koffie erin, net als de limonade en een snoepje voor de kinderen!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden