Frans leren? Schrijf je nu in bij Vrolijk & Frans in Ermelo

Wat was docente Alike Last van Vrolijk & Frans in Ermelo, weer blij om een open les te kunnen geven, dinsdagavond 7 september, in één van de zalen van het Work & Life Center aan het Hanengewei 67. Want de coronamaatregelen hadden ook haar lessen in het afgelopen seizoen niet bepaald ongemoeid gelaten. Online lesgeven was voor Alike echter geen optie. Daar is de opzet van de lessen gewoonweg te informeel en te vrolijk voor.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

‘Wat fijn’
Fysiek lesgeven kan en mag gelukkig weer. Ook gaf Alike aan dat iedereen welkom is bij de lessen, ongeacht individuele keuzes die gerelateerd zijn aan corona. Wat gewaardeerd werd door een cursiste in spe: “Wat fijn, want er is zo veel onrust en discussie over.”

‘Woordjes stampen werkt niet’
Voor een aankomend cursiste uit ’t Harde blijken de interactieve lessen van Vrolijk & Frans een uitkomst, al werd dat haar later pas goed duidelijk. Ze zei al jaren dolgraag de Franse taal beter te willen leren spreken. Samen met haar partner heeft ze namelijk plannen om naar Frankrijk te emigreren, om in de Pyreneeën een camping te starten of een bed & breakfast. Ze heeft al diverse cursussen achter de rug via verschillende stichtingen en online opleiders. “Het werkte niet, al dat gestamp van woordjes, na een drukke werkdag zit mijn hoofd al zo vol.”

Doen
En dat is nu juist wat Alike al sinds de start van Vrolijk & Frans in 2006 afraadt, bijna verbiedt bij wijze van spreken. “Ga alsjeblieft geen woordjes stampen of werkwoorden vervoegen”, benadrukte Alike. Goed, snel, effectief en met plezier en beleving de Franse taal leren, gebeurt bij Vrolijk & Frans namelijk door te doen met behulp van je zintuigen en door de meest gebruikte woorden in te zetten. Door het maken van verhaaltjes bijvoorbeeld, naar Franstalige liedjes te luisteren, met leesboekjes, films tot (strip)boeken. Het gebruik van grammatica wordt ‘spelenderwijs’ opgepikt via gesprekjes, verhalen en met vraag en antwoord spelletjes tijdens de lessen.

Verrassend
Herhaling is daarbij het credo waarbij steeds een nieuw woordje wordt toegevoegd. Ook tijdens de open met les met voornamelijk deelnemers die niet of een beetje de Franse taal machtig zijn, was het opnieuw verrassend te ervaren hoe snel en schijnbaar moeiteloos zij met een handjevol woorden al een verhaaltje konden maken. Vooral het samen doen maakte de open les zo levendig. Achteraf stel je je zonder veel moeite voor hoe ze op de terugreis al aan het oefenen zijn geweest, of het eenvoudige Franstalige liedje dat ze hadden gehoord uit volle borst hebben gezongen. Tel daar de zoete nasmaak van de ‘pruneaux d’Agen’ (gedroogde pruimen uit Agen) bij op die Alike had uitgedeeld ter illustratie van een bepaalde feestdagen in Frankrijk, en de beleving was compleet.

Start lessen
De lessen van Vrolijk & Frans in Ermelo starten op maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 september 2021. De 20-delige lessenserie bestaat uit lessen van 90 minuten; hierbij krijg je digitaal lesmateriaal, met elke week nieuwe aanvullingen, een leuk vlot leesbaar leesboekje en elke les is er een proefje van de een of andere bijzondere specialiteit uit Frankrijk of uit een Franstalig land. De lessen zijn op maandagochtend, dinsdagavond en woensdagavond.

Je kunt lessen volgen op de volgende niveaus:

  • beginners en ‘faux-débutants’
  • licht gevorderden (A1)
  • iets verder gevorderen (A2)
  • beginnende zelfstandige taalgebruikers (B1)

Informatie & contact
Als je meer informatie wilt of bijvoorbeeld wilt overleggen over je niveau, neem dan telefonisch contact op met de docente Alike Last op 0341 551998 of stuur een email naar ermelo @ vrolijkenfrans.nl Zie ook: vrolijkenfrans.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden