De Dorpswerkplaats Ermelo verhuist naar Stationsstraat 91A

De etage aan Stationsstraat 91A.
De etage aan Stationsstraat 91A.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Eind september verhuist De Dorpswerkplaats die dagbesteding biedt aan mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB), naar de Stationsstraat 91A. Het gaat om de etage boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91.

Niet nieuw
Nummer 91A is niet nieuw, want sinds 1 september 2018 is De Dorpskookplaats, een onderdeel van De Dorpswerkplaats, er gevestigd. Bij deze vorm van dagbesteding wordt onder begeleiding gezond en verantwoord gekookt en gebakken met de deelnemers.

Voldoende ruimte
Directeur Daniëlle Terpstra stelt dat er meer dan voldoende ruimte is om de deelnemers van De Dorpswerkplaats onder te brengen op deze etage. “Ook daar verzekeren we, bieden wij kleinschalige, rustige en creatieve dagbesteding aan, met een groepsgrootte van maximaal 6 deelnemers, afscherming van de groepen onderling en plekken waar deelnemers zich even kunnen terugtrekken, mocht de behoefte er zijn. Bovendien is er de mogelijkheid om via een traplift de etage te bereiken.”

Midden in het dorp
De Dorpswerkplaats in Ermelo startte in april 2016 met creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB). Eind januari 2017 verhuisde De Dorpswerkplaats naar een prachtige plek midden in het dorp, naast de Rabobank, aan de Stationsstraat 75A.

Efficiënt
Er zijn meerdere redenen geeft Daniëlle aan, om het pand naast de Rabobank te verlaten en te verhuizen naar Stationsstraat 91A. Praktisch gezien werkt het voor alle betrokkenen veel efficiënter om de 2 vormen van dagbesteding onder één dak te hebben. Daarnaast gaat het om een forse kostenbesparing.

Tariefsverlaging van 25 procent
Want net als meerdere aanbieders van kwalitatief goede dagbesteding zag ook Daniëlle zich sinds 1 juni dit jaar geconfronteerd met een tariefsverlaging van 25 procent. Dit is het gevolg van een miskleun van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde. Gezamenlijk kopen deze gemeenten de zorg in vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), en hadden de tarieven voor dagbesteding in de aanbesteding met 25 procent gekort.

Veel ophef
Dit zorgde voor veel ophef. Zo besloot onder meer InteraktContour per 1 juni te stoppen met de dagbesteding voor inwoners met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Wat leidde tot een toestroom van cliënten bij De Dorpswerkplaats en De Dorpskookplaats.

Tarieven worden aangepast
Inmiddels zijn de gemeenten op hun schreden teruggekeerd. Er werd beseft dat de berekening van bepaalde kostprijzen niet helemaal voldoet aan de eisen die de gemeenten eerder hebben gesteld, zo valt te lezen in een informatie-memo van het Ermelose college aan de raad. Hoe hoog de aangepaste tarieven straks gaan worden moet in het najaar duidelijk worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen