Kapper Harry uit Ermelo stopt na ruim 60 jaar knippen

Tonnie en Harry Northausen.
Foto: Grietje-Akke de Haas

“Je begon gewoon, en ’s avonds ging je naar de avondschool om je diploma’s te halen”, vertelt Harry Northausen (bijna 77) die al vanaf zijn veertiende werkt als kapper. Na ruim 60 jaar knippen heeft hij per 1 augustus de kappersspullen aan de wilgen gehangen. Ook zijn vrouw Tonnie (77) stopt met knippen. De kapsalon aan Groene Haeg 2 inclusief woning is verkocht. Het echtpaar heeft elders in Ermelo een mooie plek gevonden om te gaan wonen.

Welverdiend pensioen
Harry en Tonnie gaan nu genieten van een welverdiend pensioen. Wat vast gaat lukken want ze verkeren in goede gezondheid. Zo gaan ze nog meer wandelen en fietsen dan ze al gewend zijn. “Op een gewone fiets, zo lang we zelf nog kunnen fietsen.”

Ondernemend type
Wat was het een andere tijd toen Harry en Tonnie opgroeiden in vergelijking met nu. Tonnie: “Ik was net 14 toen ik thuis moest komen helpen.” Niettemin bleek de vrouw een ondernemend type. Zo werkte ze als receptioniste op een kantoor, runde jarenlang een zonnestudio aan de Jasmijnweg en was vertegenwoordiger bij  L’Oréal. Vervolgens besloot Tonnie zich midden jaren 80 ook het kappersvak eigen te maken en sloot de opleiding met succes af.

Kapsalon Harry
Harry en Tonnie zijn in 1969 getrouwd. Harry werkte in als kapper in loondienst tot hij in 1981 Kapsalon Harry opende aan de Valkenhof, het pand naast de praktijk van voormalig huisarts Jan Bolt. Later verhuisde de kapsalon naar De Groene Haeg 2.

Met heel veel plezier
Beide hebben tot het laatst toe heel veel plezier gehad in hun werk. “Het is echt hartstikke leuk, want je bent altijd met mensen bezig. Je hebt er zelfs bij die al 40 jaar klant van je zijn. Dan weet je een heleboel dingen van ze en je hoort veel. Maar als kapper blijf je neutraal, je leeft mee, maar gaat er niet in mee.”

Scheren op zaterdagavond
De trends op haargebied volgden elkaar in hoogte tempo op, vooral de laatste 2 decennia. Hoe anders was dat vroeger. “Toen had je veel mannen die zich lieten scheren bij de kapper, vaak op zaterdagavond. Mensen gingen ook veel vaker naar de kapper omdat men vroeger veel kortere kapsels had. Het is net als dat vrijwel iedereen vroeger zondagse kleren had, nu bijna niet meer.”

Eigenlijk eerder willen stoppen
Eigenlijk hadden Harry en Tonnie 10 jaar terug willen stoppen, maar ze kregen het pand niet verkocht. Ze maakten er geen punt van en besloten door te werken. Wel profiteerden ze van de luxe dat ze het werk af konden bouwen, door de openingstijden van de kapsalon aan te passen.

De Haarstudio
Hun klanten laten ze, als ze willen, in de vertrouwde handen achter van hun dochter Monique Hamstra van kapsalon De Haarstudio aan Volenbeekweg 46 in Ermelo. Monique kreeg het kappersvak met de paplepel ingegoten. Voordat zij in 2011 haar eigen kapsalon opende werkte ze maar liefst 25 jaar in de zaak van haar ouders.

‘Ik wil kapster worden’
“Harry en Tonnie: “Monique wilde ook niet anders; ze zei altijd: ‘Ik wil kapster worden’. Net als onze zoon Peter trouwens die ook alle papieren voor kapper heeft, maar op een gegeven moment een carrièreswitch maakte.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden