Ermelose horeca op weg naar betere tijden

Horecaondernemers zoals Henk Lubbersen, Marco van Dijk en Erwin van den Berg krijgen opnieuw te maken met verscherpte maatregelen.
Horecaondernemers zoals Henk Lubbersen, Marco van Dijk en Erwin van den Berg krijgen opnieuw te maken met verscherpte maatregelen.
Foto: archief Dave Prins

De afgelopen tijd is moeilijk geweest; met name voor de horeca. Niemand heeft er meer onder geleden dan zij. Maar hoe zit dat eigenlijk in Ermelo? Restaria De Vos, Dok 48 en Café De Molenaer deden hun verhaal.

Door: Rosanne Wormgoor, studente opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, met foto’s van Dave Prins.

Restaria De Vos
Eetcafé De Vos is twee jaar geleden een restaria geworden. Dit kwam samen met leuke acties, lekkere hamburgers en driegangenmenu’s. Doordat ze een restaria zijn, zijn ze nooit echt dicht geweest in de lockdown. Henk Lubbersen: “We zijn open gebleven met bezorgen en afhalen, natuurlijk hebben we er last van gehad, maar wij hebben het geluk dat we nog door konden draaien. We konden nog omzet genereren en zodoende kon er financieel nog iets binnenkomen.”

Personeel aangehouden
Er is op dit moment een drastisch tekort aan personeel in de horeca. Gelukkig heeft Restaria De Vos al zijn personeel kunnen aanhouden. Ze hebben maar twee vaste krachten, de rest heeft een nulurencontract. Ook de steunmaatregelen hebben hierbij geholpen: ‘’Ik vind het mooi dat de staat steun heeft vrijgemaakt voor de mensen in de horeca. Ik denk dat veel mensen die steun hard nodig hadden om te kunnen overleven. Er is heel veel uitgesteld qua betalingen en ik hoop dat er natuurlijk zo veel mogelijk horecazaken kunnen blijven bestaan.’’

‘Ons best doen’
Of het verlies bij te benen is? Lubbersen vertelt hierover: ‘’Dat is moeilijk om te zeggen. Ik weet wel dat we gewoon een heel goede zomer gaan draaien. Je ziet nu dat de horeca heel druk is in Ermelo; dat is mooi om te zien. We gaan het jaar niet meer goedmaken, maar we gaan zeker ons best doen om er nog een mooi jaar van te maken.”

Foto: Dave Prins

Dok 48
Wat voor impact had de sluiting van de horeca op Dok 48? Tannie en Erwin van den Berg: “Ja, heel veel natuurlijk. Je schrok eigenlijk een beetje, want je dacht eerst nog vorig jaar januari: ‘dit gaat hem wel worden’. Gelukkig hebben wij een zaak met een discotheek, een café en een cafetaria. De discotheek moest per direct dicht. Het café moest ook dicht, maar het cafetaria mocht openblijven voor de afhaal. Het cafetaria heeft het uitzonderlijk goed gedaan. We hebben nog nooit zo’n goed jaar hier gehad.”

Ermeloërs enorm dankbaar
Ook zijn ze de Ermeloërs enorm dankbaar: “De Ermelose mensen hebben het de horeca wel heel erg gegund. Dus ik ben wel heel erg dankbaar dat Ermeloërs lokaal heel veel gingen bestellen.”

Discotheek
Voor de discotheek was er volgens hen weinig te verzinnen. Ook willen zij niet open als dat straks wel mag: “We willen wachten totdat de mondkapjesplicht en de anderhalve meter eraf gaan, totdat 18+ is ingeënt. Dan gaan we pas weer met de discotheek open, want we kunnen de anderhalve meter gewoon niet handhaven. Ook mag er straks maar honderd man in. Beneden in Dok gaat 350 man, dus dan gaan we er nog heel erg op achteruit. Dus we gaan echt pas open als die regel weg is.’’ Voor Dok 48 willen ze zo lang mogelijk gebruik blijven maken van de steunmaatregelen.

‘Er echt met onze ballen tegenaan’
Volgens de eigenaren zit er ook wel een positieve kant aan: “Je hebt er ook wel wat van geleerd. Je hebt weer geleerd om te ondernemen. Nu moesten we er echt met onze ballen tegenaan. We moesten echt weer gaan ondernemen. Dus waar deuren dichtgaan, gaan ook wel weer deuren open. We moesten opnieuw doen waar we goed in waren. En dat hebben we misschien de afgelopen paar jaar niet gedaan, omdat het toch wel binnenkomt. Nu moest je echt je best doen en dat is ons goed gelukt.”

Foto: Dave Prins

Café De Molenaer
Café De Molenaer had het nog een tikje moelijker. Marco van Dijk: “Wij waren helemaal dicht. Als café hebben wij helemaal geen afhaalmogelijkheden. Het was nul inkomsten. Dus dat was een tijdje op een houtje bijten. Wel zijn we vorige zomer natuurlijk nog even open geweest. Ook hebben we in november/december een oliebollenkraam gehad. Toen hebben we met zijn allen een heleboel oliebollen gebakken. Dus dat was wel grappig, maar niet helemaal wat je wilt natuurlijk.’’

‘Privé andere keuzes gemaakt’
Café De Molenaer heeft al zijn personeel aangehouden: “Hiervoor heb ik gekozen omdat dit de makkelijkste weg is. Je hebt ze later namelijk weer nodig. Dat is een bewuste keuze geweest. De één kan het wel, de ander kan het niet. Ik heb privé weer andere keuzes gemaakt waardoor ik het wel kon. Ik ben zelf wat zuiniger gaan leven, zodat ik mijn personeel gewoon kon betalen.” Ook Café De Molenaer heeft gebruikgemaakt van de steunmaatregelen. Het was niet super voor ze, maar het was wel iets.

Laatste ronde
Voor de cafés is het nog niet helemaal de tijd, volgens Van Dijk: “We moeten nu om tien uur dicht. Vanaf 26 juni mogen we gelukkig tot twaalf uur openblijven. Maar nu is het half tien de laatste ronde en daarna is het klaar. Normaal begint de drukte dan pas. Dus dat is wel even anders. Het terras loopt wel hartstikke goed.”

‘Het komt goed!’
Het verlies bijbenen? “Nee dat is gewoon weg. Dat haal je niet in. Dat lukt niet. Ik denk dat sommige mensen wel eens vergeten hoeveel schade de horeca eigenlijk wel niet gehad heeft. Echt heel veel. Maar daar kan je het beter niet meer over hebben en gewoon doorgaan. Achterom kijken, daar win je niks mee. We gaan vooruit, het komt goed!”

Foto: Dave Prins

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen