Short-stay verblijf voor arbeidsmigranten op grens van Harderwijk en Ermelo

Vanavond, donderdag 20 mei, neemt de gemeenteraad van Harderwijk een besluit over het afgeven van een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ om de bouw mogelijk te maken van een woonvoorziening als short-stay verblijf voor arbeidsmigranten. Het gaat om de locatie De Goede Reede op de grens van Harderwijk en Ermelo waar onder meer ook Dierenartsen AnimalCare is gevestigd en scooter-speciaalzaak Rozendaal Sport On Wheels.

Het gebouw moet volgens initiatiefnemer WeLiving in Harderwijk een tijdelijk thuis bieden aan 150 internationale medewerkers voor maximaal een jaar. De Veluwse Architecten uit Ermelo tekent voor het ontwerp van het gebouw. (Zie ook fotoreeks).

Meer woningbouwgericht project
Mede-eigenaar van Veluwse Architecten Erik Verhoef, vertelt nu ongeveer 2,5 jaar betrokken te zijn bij het project. Hij neemt de begeleiding richting de gemeente Harderwijk voor de rekening en de coördinatie richting de opdrachtgever. Inmiddels is het ontwerp van het gebouw getransformeerd naar een meer woningbouwgericht project dat moet zorgen voor meer kwaliteit op de bedoelde locatie en een grotere kans op realisatie.

Toegestaan
Volgens architect Bertho Verhoef voldoet het gebouw nu aan alle eisen die worden gesteld. De locatie betreft een bedrijventerrein met een gemengd bestemmingsplan waar een logiesgebouw is toegestaan, als ook het volume van het gebouw. Dit heeft volgens Verhoef in het ontwerp een sterke horizontale lijn gekregen om de woonuitstraling te benadrukken. Veel Franse balkons geven daarnaast extra woonkwaliteit.

Het nodige vertier
Het gebouw telt overwegend 2 verdiepingen en op de hoek 4 verdiepingen. Bovendien wordt het parkeren op eigen terrein opgelost met een parkeerkelder zodat op het terrein veel ruimte overblijft om de arbeidsmigranten het nodige vertier te bieden. Te denken valt aan het realiseren van een basketbal- en pannaveld, een fitnessruimte  tot een tafeltennistafel.

Geen permanente huisvesting
De woonvoorziening gaat 150 arbeidsmigranten tijdelijk onderdak bieden. “Het gaat hier dus niet om permanente huisvesting: de voorziening wordt ingericht als short-stay verblijf voor arbeidsmigranten (maximaal 1 jaar)”, benadrukt initiatiefnemer WeLiving. Ook zegt de initiatiefnemer de woonvoorziening te voorzien van beheer voor 24-uurs toezicht met duidelijke afspraken en huisregels. Met als ultiem doel er alles aan te doen om het welzijn van bewoners én omwonenden blijvend te garanderen. Voor alle informatie ga naar weliving.nl

Keihard nodig
Arbeidsmigranten zijn keihard nodig wil iedereen groenten op zijn of haar bord krijgen, valt op te maken uit de woorden van Ger van Snippe van Bio Brass BV, actief in de teelt, verwerking en marketing van biologische groenten. Vooral als het om seizoenwerk gaat. Goede huisvesting voor arbeidsmigranten is echter erg schaars. Dit terwijl het volgens Van Snippe zo belangrijk is dat zij zich thuis voelen in de omgeving waar ze werken.

Ontzettend moeilijk
Ook Harm van Ledden, managing director van Workstead, een uitzendorganisatie die voornamelijk werkt met arbeidsmigranten, bevestigt het belang van arbeidsmigranten. “De arbeidsmarkt in Nederland is ontzettend moeilijk. Er zijn te weinig arbeidskrachten om het werk te doen wat onze krachten doen. De grootste uitdaging is echter het vinden van goede huisvesting. In die zin komen we 120.000 bedden te kort.”

Petitie tegen de woonvoorziening
Ondanks alle goede bedoelingen is echter het laatste woord nog niet gezegd over de woonvoorziening als short-stay verblijf voor arbeidsmigranten op de grens van Harderwijk en Ermelo. Een petitie tegen de woonvoorziening, die is aangemaakt door een persoon die zijn of haar naam niet bekendmaakt, moet de nodige gelijkgestemden opleveren om de gemeenteraad van Harderwijk onder druk te zetten. Inmiddels is de petitie 400 keer ondertekend.

Gemeente Harderwijk discrimineert
De petitie maakt zich onder meer zorgen om de sociale veiligheid, overlast, de veiligheid van kinderen en toenemende verkeersdrukte aan de Fokko Kortlanglaan. Ook stelt de petitie dat de gemeente Harderwijk de eigen inwoners discrimineert met het toestaan van huisvesting op bedrijventerreinen voor migranten en niet voor de eigen bevolking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen