Wie rond 1 uur vanmiddag, zaterdag 10 april, meende een bierwalm te ruiken halverwege de Putterweg had het goed. Burg Bieren Ermelo aan de Putterweg 45 brouwde namelijk bier op de dam mét stenen van Pieper Ermelo. Het is voor het eerst dat mede-eigenaar Jan van Wilgenburg steenbier brouwt volgens de ouderwetse methode.
Met fotoserie door Grietje-Akke de Haas.
'Als een toeter'
De bierwalm was pas goed te ruiken toen Wouter Pieper met een kraan de ijzeren korf met gloeiend hete basalt stenen in het bierbrouwsel liet zakken. Het ging maar liefst om 120 kilo die de door Pieper werd gesponsord. De handeling ging gepaard met een forse rookontwikkeling die de aangename geur van bier verspreidde. De omstanders waren bij wijze van op slag 'als een toeter'.
Ouderwetse methode
Eens een keertje steenbier brouwen hield Jan van Wilgenburg al een tijdje bezig. "Het gaat om een ouderwetse methode die in Duitsland nog wordt gebruikt. Ook in Noorwegen doet men het op deze manier, maar dan met andere stenen. In de winkel verkopen we één soort steenbier die uit Duitsland komt. Het leek me leuk om eens zelfs steenbier te brouwen."
Gloeiendhete basaltstenen
Vandaag kwam het er dan van. In alle vroegte brouwden Aart, de broer van Jan, en Harry, de zoon van Jan, het reguliere bokbier in de ketel in de eigen brouwerij. De kunst is vertelde Jan, het bier niet te laten koken maar voor die tijd over te hevelen naar een mobiele ketel buiten. Het aan de kook brengen moet namelijk met de gloeiendhete basalt stenen gebeuren.
Met hout van Henk
Achterbuurman Henk Vermeer had het hout verzorgd om de stenen tot het kookpunt te brengen. Al om 8.00 werd het vuur opgestookt, zodat de stenen rond het middaguur rood uitsloegen van de hitte.
Gebrande suikersmaak
Door deze methode van steenbier brouwen vertelde Jan, gaan de suikers in het brouwsel karamelliseren wat een gebrande suikersmaak geeft, en een soort van rooksmaak. Kortom een smaak die het heel goed moet gaan doen als herfstbok in het najaar. Over ongeveer 12 weken kan worden geproefd of Jan en zijn brouwers zijn geslaagd in het brouwen van eigen steenbier.
600 liter
Er is ongeveer 600 liter gebrouwd en zal bij succes in het najaar in de bierwinkel worden verkocht. Tot dusver waren de initiatiefnemers erg tevreden en proostten daar met een flesje 'Burg Veluws Sneetje' op.