Flink schakelen: Altiora Uitvaartzorg Ermelo kijkt terug op coronajaar

Foto: Altiora Uitvaartzorg Ermelo

Altiora Uitvaartzorg is een Corona jaar verder. Een jaar met vele beperkingen ook, wat betreft het uitvoeren van een uitvaart. Schrijnend ook om in de eerste golf iedere dag te horen hoeveel Coronadoden er vielen te betreuren. Breed uitgesproken op het journaal.

Door Anneke Morsink, Altiora Uitvaartzorg.

En toen kwam Corona…
Het allereerste wat wordt uitgevoerd na een overlijden is de zorg voor het lichaam. Wassen en kleden. Een ritueel dat wij vaak met familieleden gezamenlijk doen. Tijdens de verzorging komen de verhalen en emoties los. En toen kwam Corona. De laatste zorg vraagt ineens om meer bescherming. De angst dat er ergens nog besmetting zou kunnen optreden. Dat vraagt om professionals. Gelukkig hebben wij altijd de overledene respectvol kunnen verzorgen en in de uitvaartkist kunnen leggen. En opbaren blijft zoals altijd: thuis of in Afscheidshuis Altiora.

Moeilijk uit te leggen
De coronamaatregelen zijn moeilijk na te leven als we het gesprek voeren over de uitvaart. Als er een gezin is met drie kinderen is het moeilijk uit te leggen dat zij er niet allemaal bij kunnen zijn. Ik zeg wel altijd: laat de aangetrouwden thuis. Laten we het zo klein mogelijk proberen te houden met 1,5 meter als basis. Het is niet anders. Altiora wil ook nu persoonlijk contact met de nabestaanden en dat doen we dus ook. Ondanks de risico’s.

Prettig
Een uitvaart mag met 50 personen worden bijgewoond, als de locatie deze mogelijkheid biedt. Vele kerken handhaven namelijk 30 personen en dan wordt het wel passen en meten voor de nabestaanden. Wie wel, wie niet. Als we die neef vragen, kunnen we de anderen niet passeren. Keuzes moeten worden gemaakt. Toch blijkt dat intieme uitvaarten ook worden gewaardeerd. Sommigen vinden het zelf prettig dat ze het klein kunnen houden, ‘want we zien op tegen zoveel mensen’. En zo komen de mooiste uitvaarten tot stand. Een aantal malen heeft Altiora een tuinuitvaart mogen verzorgen. Hoe creatief blijken we dan met elkaar te zijn.

Knuffel
Het streamen van de plechtigheid houden we erin: of het nu een kerkgebouw is of een crematorium, de mogelijkheid wordt geboden. De kracht van social media is voelbaar bij het overlijden van een jongere mensen. Veel wordt gedeeld. Toch wordt het fysieke gemist, dat kan niet anders. Hoe graag wil je een knuffel als je verdrietig bent. Nu doen spreken vooral ogen boekdelen.

Prachtige herinneringen
Tijdens de eerste golf werden nog erehagen gevormd, totdat het verboden werd. Dat was een lastige omdat de oproepen daartoe via social media werden gedaan en wij daar geen invloed op uit konden oefenen. Moeilijk uit te leggen aan de gemeente, die ons daar wel op aansprak. Zelf vind ik dat het moet kunnen, als een ieder zich aan de regels houdt. Je kunt op die wijze toch laten zien dat je meeleeft. Ik heb prachtige herinneringen aan een erehaag, waarbij bloemen op afstand werden uitgereikt. Zo mooi, ondanks alles.

Een blijvertje?
Zou best kunnen dat na Corona een intieme uitvaart een blijvertje is. Maar terug naar ‘normaal’ zou fijn zijn, vooral als het jongere mensen betreft. Die hebben nog zo’n groot netwerk om zich heen. Hoewel, daar zou een meerdaagse uitvaart een optie zijn. Een moment van collectief rouwen en een moment van afscheid in intieme kring, met de mogelijkheid tot streamen. Een collectief rouwmoment is meer dan condoleren alleen. Is elkaar spreken, ontmoeten en herinneringen delen, een soort rouwreceptie. Dan kan je het de volgende dag klein houden.

Aandacht voor mensen
Altiora Uitvaartzorg staat aandacht. Aandacht voor mensen, voor wensen en voor alle ontwikkelingen rondom uitvaart. In welke omstandigheden dan ook.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen