Fietsgewoon in Ermelo: ‘Klanten komen bij ons terug!”

Maik Ormel, Reinier Goeree en Pim van Ham.
Maik Ormel, Reinier Goeree en Pim van Ham.
Foto: Grietje-Akke de Haas

“Wij zijn dankbaar voor het vertrouwen dat de bevolking van Ermelo en omstreken aan ons geeft door met hun fietsen bij ons te komen”, zegt Maik Ormel van Fietsgewoon in Ermelo. Dat doet hem goed en geeft een prettig gevoel. Maar bovenal geeft het Maik en zijn collega’s vertrouwen in de toekomst van de fietsenzaak die zich een jaar terug vestigde aan de Putterweg 15.

Op zichtlocatie
Maik, Pim van Ham en Mariët Bassa, die samen een werknemerscoöperatie van fietsenmakers met een afstand tot de arbeidsmarkt vormen, hadden erg uitgezien naar ondernemen op een zichtlocatie in het dorp. Na eerst 2 jaar gevestigd te zijn geweest in het Sonneheerdt gebouw in Ermelo, werd in oktober 2019 dan ook de stap gezet.

Vertrouwen in het ondernemerschap
Maik heeft nog geen moment spijt van die stap, al vindt hij het ondernemen nog steeds spannend. In die zin voelt de verantwoordelijkheid groter, en is er minder zekerheid dan in een situatie van een vaste baan. Maar zo langzamerhand groeit het vertrouwen in het ondernemerschap. “Op een gegeven moment heb je alles wel een keer meegemaakt en weet je zo’n beetje wat er kan gaan gebeuren. Als er dan ook iets gebeurt, dan onderneem je actie, zodat het achteraf toch weer meevalt. Je merkt namelijk na een tijdje dat de situatie weer rechttrekt. Dat is heel fijn om te ervaren, want anders lig je er 24/7 wakker van.”

Eigen talenten inzetten
Alle drie zijn ze opgeleid tot volleerde fietstechnici, maar elk zet ook de eigen talenten in zoals dat voor leden van een werknemerscoöperatie eigen is. Maik heeft zich bijvoorbeeld ontpopt tot vliegende keep waarbij zijn administratieve vaardigheden goed van pas komen. Pim blijkt sterk te zijn in de verkoop en Mariët zorgt dat de bestellingen van alle onderdelen gedaan worden.

Een goed team
Als leden van de werknemerscoöperatie zien Maik, Pim en Mariët zichzelf als voorbeeld voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo loopt iemand via het REA College stage bij Fietsgewoon en werken er 4 mensen als een vorm van dagbesteding. Mail: “We proberen een inclusieve werkplek te zijn voor iedereen. Dan hebben wij wel allemaal verschillende beperkingen, maar als je deze combineert krijg je meestal wel een goed team. Gaat het bovendien zo goed met een persoon, dan kan hij of zij toetreden tot de werknemerscoöperatie.”

Met aandacht voor mensen
In feite is Fietsgewoon, zegt Maik, een doorsnee fietsenzaak. Er worden fietsen gerepareerd, tweedehands- en nieuwe fietsen en accessoires verkocht en er worden fietsen verhuurd. “Waar echter de meeste ondernemers puur ondernemen vanuit een verdienmodel, willen wij ons onderscheiden door aandacht voor de mensen: die met een afstand tot de arbeidsmarkt én klanten.” Aandacht voor de klant vinden de leden van de werknemerscoöperatie erg belangrijk.

Open werkplaats
Zo is het heel gewoon bij Fietsgewoon dat een klant zo even om het hoekje mag komen kijken, om te zien hoe het er met zijn fiets voorstaat. Maik: “Wat dat betreft zijn we een open werkplaats waarbij er altijd rechtstreeks valt te praten met de fietsmonteur.”

Trouwe klantenkring
Inmiddels heeft de werkwijze, de kennis van zaken en de professionaliteit van Fietsgewoon ze al een trouwe klantenkring opgeleverd. Maik: “Eerst kwamen mensen met een oude fiets om te laten repareren, om vervolgens terug te komen met een luxere fiets.” Daar is hij erg blij mee, want: “Als Fietsgewoon willen wij een vertrouwd gezicht worden in het Ermelose dorpsbeeld.”

Actie
Fietsgewoon heeft de volgende actie voor trouwe- én nieuwe klanten. Elke klant krijgt bij het vervangen van de buitenband een binnenband gratis. Het enige dat ze daarvoor hoeven te doen is de volgende vraag goed te beantwoorden: ‘Hoe luidt de naam van de wethouder die Fietsgewoon op vrijdag 4 oktober 2019 officieel heeft geopend?’.”

Zie ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen