Eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo start weer op

Gertjan Tomassen bij de net afgeleverde nieuwe vrachtwagens.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Eendenslachterij Tomassen Duck-To Fokko aan de Kortlanglaan 116 in Ermelo is er helemaal klaar voor om weer op te starten. Vandaag, donderdag 24 september, zijn alle onderdelen afgeleverd zodat er weer 5 spiksplinternieuwe vrachtwagens de weg op kunnen. Dit ter compensatie van de vorig jaar in gebruik genomen 2 nieuwe trailers, 2 oudere trailers en 1 bakwagen voor het vervoer van eendagskuikens, die volledig in vlammen opgingen door brandstichting in de vroege ochtend van woensdag 28 mei. “Morgen om 6.30 uur gaan de eerste medewerkers weer aan de slag”, zegt een verheugde Gertjan Tomassen.

Heftige tijd
Het was de afgelopen maanden een heel heftige tijd voor het bedrijf, erkent Gertjan. Dat begon met de coronacrisis. Toen de horeca op 15 maart werd verplicht de deuren te sluiten om verspreiding van het virus te voorkomen, zag hij de bui al hangen. “We zagen al snel onze omzet dalen tot 5 procent. Die week besloten we dan ook gelijk te stoppen met produceren.” Op 8 mei was de laatste slachtdag voor de eendenslachterij. Het productieproces omvat namelijk een bepaalde cyclus die niet zo maar van de ene op de andere dag kan worden onderbroken.

Niet werkloos thuis
Het personeel, 120 man, kwam echter niet werkloos thuis te zitten. Tomassen Duck-To heeft met bepaalde bedrijven in de regio namelijk de afspraak het personeel daar tijdelijk te kunnen onderbrengen. ‘Zijn jongens’ werden ingezet als fietsenmaker, bij de plantsoenendienst tot expeditie-medewerker. “Collegiaal uitlenen van werknemers noemen wij dat. Het is een regeling zonder oogstwinstmerk. Er gold wel de afspraak dat zodra wij weer zouden opstarten, de werknemers weer terug zouden komen. Ook mogen ze niet binnen een jaar overstappen naar het bedrijf waar ze tijdelijk hebben gewerkt. Maar dat is geen probleem, want iedereen is blij om morgen hier weer aan de slag te kunnen gaan.”

Brandstichting
Maar of de coronacrisis niet voor genoeg problemen zorgde voor de eendenslachterij, werd er ook nog eens brand gesticht. Gertjan: “Dat was heel heftig. Ze weten dat je als bedrijf stilligt en dan steken ze de vrachtwagens in brand. Later hoorden we dat het een eenmansactie was. Dat iemand zomaar de boel in brand steekt, terwijl het wel jouw spullen zijn.”

Hartverwarmende reacties
De reacties die Tomassen Duck-To na de brandstichting kreeg waren hartverwarmend. “We hebben er wel duizenden gehad uit Ermelo en omstreken. Van emailtjes, appjes tot bloemen, niet normaal zoveel. Zelfs van mensen die wij helemaal niet kennen. Heel bijzonder was dat. Wat volgens mij aangeeft hoe mensen tegen ons als bedrijf aankijken. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken voor deze fijne reacties.”

Voorrang
Bijzonder vond Gertjan ook de vlotte medewerking van de carrosseriebouwer. “In overleg met zijn andere klanten heeft hij ons voorrang gegeven zodat de vrachtwagens stipt op tijd klaar waren.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden