Bouwbedrijf Van de Kolk levert mooie prestatie met nieuwbouwproject De Driesprong in Ermelo

Peter van de Kolk en Bart van Wincoop.
Peter van de Kolk en Bart van Wincoop.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Nieuwbouwproject De Driesprong is klaar. Van de Kolk startte in april met de bouw van de eerste vijf woningen en vlak voor de kerstdagen werden deze al opgeleverd. Eind juni zijn de laatste drie woningen opgeleverd. Voor Van de Kolk was de bouw van deze 47 koopwoningen het eerste gasloze project op zo’n grote schaal. Het bouwbedrijf uit Garderen ‘klaarde de klus’, in samenwerking met vaste en onder meer Ermelose partners, van begin tot eind in slechts 15 maanden.  “Wat dat betreft ging het om een ambitieus bouwproces qua doorlooptijd”, aldus directeur/eigenaar Peter van de Kolk en uitvoerder Bart van Wincoop. 

Nieuwbouwproject De Driesprong ligt in het gebied tussen de Hamburgerweg, Van Strijlandweg en de Oude Telgterweg, en mag zich de meest duurzame wijk van Ermelo noemen. Woningcorporatie UWOON bouwde er 24 sociale ‘nul-op-de-meter’ huurwoningen, waarvan de laatste fase in oktober 2019 werd opgeleverd. Bemog Projectontwikkeling ontwikkelde in het gebied 47 zeer duurzame en energiezuinige koopwoningen; een mix van rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. De bouw van de woningen werd gegund aan Van de Kolk Bouw.

Niet té groot
“Bemog zocht een partij die deze klus goed aankon”, vertelt Peter van de Kolk. “Maar ook een partij die niet té groot is zodat belanghebbenden bij de bouw goed gehoord worden, ofwel een partij die maatwerk levert naar de klanten toe.” Hoewel Van de Kolk een bouwbedrijf van redelijk formaat is, heeft het als familiebedrijf de kleinschalige manier van werken weten te behouden. Wat volgens beide heren staat voor korte lijnen, praktisch te werk gaan en snel kunnen schakelen. “Zo liep de verkoop van 3 vrijstaande koopwoningen eerst achter. Gaandeweg de bouw van de overige koopwoningen werden deze alsnog verkocht. Niettemin zijn we erin geslaagd deze woningen binnen dezelfde bouwtijd te realiseren.”

Extra comfortabel
Daarbij heeft Van de Kolk als bouwteampartner van Bemog het installatieconcept uitgewerkt. “Toen wij instapten was het project nog op traditionele wijze uitgewerkt met CV-ketels. Wij hebben het omgezet naar grondgebonden warmtepompen en alle benodigde stukken hierop aangepast. De keuze voor een grondgebonden warmtepomp gaat in tegen wat nu gebruikelijk is in de markt omdat een luchtsysteem nu vaak de standaard is. Voor de bewoners heeft deze keuze als voordeel dat er enkele graden met de vloer gekoeld kan worden, wat de woningen extra comfortabel maakt.”

Uitdaging
Logistiek gezien was het bouwproces van de koopwoningen qua doorlooptijd een uitdaging. In de bouw is het gebruikelijk om alle werkzaamheden als een treintje achter elkaar te plannen. Het risico hiervan is met een project van dit formaat dat de laatste kopers hierdoor lang moeten wachten op de oplevering van hun woning. Om de bouwtijd zover als mogelijk te beperken heeft Van de Kolk dit project in een LEAN werkwijze aangepakt. “We hebben alle betrokken partijen uitgenodigd bij ons op kantoor om alle werkzaamheden in de planning zo efficiënt mogelijk op elkaar aan te laten sluiten zodat de bouwtijd kon worden beperkt.”

Niet te lang in de rommel
In het totaalplaatje van het nieuwbouwproject was het zaak rekening te houden met de Slokker Groep die de huurwoningen voor UWOON bouwde en Firma Kamphorst uit Ermelo die het grondwerk, de bestrating en de aanleg van de straatverlichting voor hun rekening nam. Door te plannen en dit goed op elkaar af te stemmen was niet alleen de bouw op tijd klaar maar de openbare inrichting ook op orde zodat de bewoners na oplevering niet te lang in de rommel van een bouwweg zitten.

Communicatie
Daarnaast zette Van de Kolk in op een goede communicatie met omwonenden van het gebied, met meewerkend uitvoerder Frank Bleijenberg als aanspreekpunt op de bouwplaats en Jessy Oosterhout als kopersbegeleider vanuit kantoor. Goede communicatie was erg belangrijk voor bijvoorbeeld de bewoners van het naastgelegen Van Emsthof. “De ontsluiting van deze wijk moest door de werkzaamheden namelijk over onze bouwplaats heen”, licht Bart van Wincoop toe. “Daarvoor hadden wij een tijdelijke uitrit gemaakt waar later nog een garage van een woning gebouwd moest worden.”

Met tekst en uitleg
Voor Van de Kolk is het belangrijk dat betrokkenen en belanghebbenden zelfs over een paar jaar nog zeggen ‘Wat zijn wij blij dat Van de Kolk dit heeft gebouwd’. Dat gold ook voor de toekomstige bewoners van de koopwoningen. Ook met hen zette het bouwbedrijf in op een goede communicatie. Temeer omdat het de bouw van gasloze woningen betrof; een duurzame oplossing om bij te dragen aan een CO2-neutrale samenleving en zeer energiezuinige woningen. “Dit nieuwe installatieconcept vroeg naar onze mening tekst en uitleg naar toekomstige bewoners. In samenwerking met installatiebedrijf Oosterhoff Poolen hebben wij daarom alle toekomstige bewoners bij ons op kantoor uitgenodigd voor een informatieavond om hen goed te informeren en duidelijke uitleg te geven. Om goed te kunnen laten zien wat ze zouden krijgen hebben we een trapkast met warmtepomp op ware grootte bij ons op kantoor gebouwd. Naast het leveren van kwaliteit vinden wij goede communicatie, informatie en maatwerk naar de klant erg belangrijk. Dit staat bij ons hoog in het vaandel.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen