Cursisten Franse les in Ermelo van Vrolijk & Frans proosten op laatste les voor de zomervakantie

Er hing gisteravond, dinsdag 30 juni, een uitbundige sfeer in de leszaal van het zalencentrum aan de Stationsstraat 137 in Ermelo. Dit ondanks de 1,5 meter afstandsmaatregel om het coronavirus. Alike Last, docente van Vrolijk & Frans, gaf namelijk de laatste les Frans voor de zomervakantie aan haar cursisten in verschillende groepen. Eerst was het de beurt aan de A2’s: gevorderden, en vervolgens aan de Débutants 1.1: de beginners. Daar moest natuurlijk op gedronken worden, trakteerde Alike iedereen op een glas appelcider uit Frankrijk, en werd er geproost op een ‘bonnes vacances’.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

‘Zij wel’
Eigenlijk had de laatste les al veel eerder plaats zullen vinden, maar ook Vrolijk & Frans kreeg te kampen met het coronavirus. Daarom was het aantal cursisten gisteravond dat aanwezig kon zijn gehalveerd. Zij vieren namelijk al vakantie in Frankrijk. “Zij wel”, moest Alike er wel om grinniken.

Vakantiegevoel
Waar deze vakantievierders hun opgedane kennis bij Vrolijk & Frans van de Franse taal, gewoontes, cultuur tot gebruiken in de praktijk konden brengen, deden ‘de thuisblijvers’ dit gewoon in het zalencentrum. Het vakantiegevoel was er al een beetje. Immers; het was de laatste les, de zomervakantie voor de deur, en Alike gekleed in een vlotte en fleurige zomerjurk.

Goede indruk
Al snel werd er overgeschakeld naar converseren in het Frans, dé manier om deze prachtige taal onder de knie te krijgen. Gedurende anderhalf uur krijg je een goede indruk van de unieke, effectieve en leuke lesmethode van Vrolijk & Frans. Op een bijna speelse manier maakt iedereen zich de taal eigen. Zo werd er even bijgepraat over de afgelopen periode en werden de verhalen benadrukt met gebaren. Ook kwamen eventuele vakantieplannen aan bod en werd het weer in Frankrijk besproken.

Ultieme uitdaging
De ultieme uitdaging was een update van de geleerde lesstof. Was er nog wat ‘blijven hangen’ sinds maart? Net als toen werd de cursisten gevraagd in 5 minuten een verhaaltje in het Frans te schrijven. Het aantal woorden dat op papier kwam te staan werd vergeleken met de oefening die voor de coronacisis uitbrak. Een cursiste die minder woorden scoorde concludeerde laconiek: “Het is mijn eigen schuld, want ik heb er de afgelopen maanden weinig aan gedaan.”

Veel geschater
Desalniettemin bleek zij een goede quizpartner. In groepjes was het namelijk de bedoeling elkaar te bestoken met vragen in het Frans, die iedereen van te voren hadden voorbereid. Het leverde aan beide kanten veel geschater op, want sommige vragen waren zo moeilijk dat alleen met gebaren of een hint het antwoord werd gevonden. Dat leverde dan wel een punt minder op natuurlijk.

Appelcider
De fles appelcider werd erbij gepakt als onderdeel van de laatste les. Met een quizje, uitleg en een stukje geschiedenis werd de wijnstreek waar deze appelcider vandaan komt uitgelicht. Vanzelfsprekend nog steeds in het Frans, en geprojecteerd op het scherm. Net als trouwens Inch’Allah, de klassieker van Salvatore Adamo, in de versie die hij samen zingt met Maurane. Terwijl het lied door de zaal schalde, projecteerde het scherm de tekst in het Frans en Nederlands.

Seizoen 2020/21
De lessen Vrolijk & Frans van seizoen 2020/21 worden ‘fysiek’ gegeven, dus niet online. Vrolijk & Frans houdt zich daarbij uiteraard aan de op dat moment geldende maatregelen. Start lessen week 39 = de week van 21 september 2020. Lessen zouden opgeschoven kunnen worden bij een eventuele lockdown en/of het lesgeld wordt naar rato terugbetaald, mocht de lessenserie onverhoopt niet afgemaakt kunnen worden. “On verra…”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden