Jarige Riemer & Walinga Ermelo trakteert op cadeaukaarten

Boekverkooperszussen Elise & Marieke Walinga.
Foto: Sara Bosch – Sara’s Lab

Echt rouwig zijn ze er niet om; de Boekverkooperszussen Elise & Marieke, die de plannen voor het 75-jarig jubileumfeest van hun boekhandel vanwege Corona ineens moesten omgooien. Grijnzend: “We hebben er nogal een handje van om de dingen altijd nét even anders dan anders te doen, dus een 76-jarig jubileumfeest in 2021 leek ons al snel een goed idee.”

Dit vertellen de Boekverkooperszussen Elise & Marieke van boekhandel Riemer & Walinga aan de Stationsstraat 131 in Ermelo, in een persbericht.

1,5 meterborrel
Elise en Marieke vervolgen: “Het plan was om ons jubileum te starten met een knaller van een openingsfeest op 1 mei en dan een jaar lang feest te vieren met elke maand een eigen thema, acties en activiteiten. Die plannen hebben we nu maar in de ijskast gezet; er is teveel onzekerheid voor de komende maanden, en als je een feest viert dan moet je het goed doen. Maar… helemáál voorbij gaan aan het bijzondere feit dat onze grootvader 75 jaar geleden voor het eerst de deur van de boekhandel opende, doen we natuurlijk niet. We hebben 1 mei een 1,5 meterborrel gehad met het personeel en verrasten onze ouders met een ‘diner tussen de boeken’. En… we organiseren een verjaardagskaarten-actie waarbij we 75 Riemer & Walinga Cadeaukaarten weggeven!”

WIE JARIG IS TRAKTEERT 75 CADEAUKAARTEN VAN €7,50 (EN TWEE VAN €75,-)

Iedereen die in mei een verjaardagskaart naar de boekhandel stuurt, waarop hij/zij iemand anders nomineert voor het winnen van een Riemer & Walinga Cadeaukaart van €75,- maakt zelf kans op één van 75 R&W Cadeaukaarten van €7,50. “Aan het eind van de maand trekken we eerst de 75 gelukkige afzenders en daarna nog één winnende kaart. En het leuke is… niet alleen de persoon die op deze winnende kaart werd genomineerd, maar ook de afzender ontvangt dan een cadeaukaart van €75,-! Kunnen ze gezellig samen komen snuffelen.

Afhankelijk van de ontwikkelingen netjes op afstand of gezellig arm in arm!” De actie sluit aan bij het motto dat al sinds 1945 bij de winkel hoort: Eerst komt het dienen. Dan volgt het verdienen vanzelf.

Gek
“Eigenlijk is het gek dat we onszelf Boekverkoopers noemen. Technisch gezien zijn we dat natuurlijk wel, maar het verkopen op zich is niet wat ons motiveert. We zijn vooral een stel enthousiastelingen dat gericht is op dat diénen, op mensen willen helpen. Het klinkt misschien klef maar we maken gewoon het liefst zoveel mogelijk mensen blij (met mooie verhalen). En wat dat verdienen betreft… dat blijkt inderdaad gelukkig ook wel in orde te komen. Een zegen die we vervolgens ook weer kunnen en mogen delen met anderen.”

KOOP LOKAAL, VOOR JEZELF – EN OOK EEN BEETJE VOOR ONS ALLEMAAL

Het is niet zo dat de zussen nu op hun lauweren kunnen gaan rusten omdat alle feestelijkheden vervallen. Daar is eigenlijk sowieso nooit tijd voor in een boekhandel; het team Boekverkoopers is continue bezig met het inspelen op actualiteiten om hun klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en daarbij bruist het al 75 jaar van de creativiteit achter die bekende rode deur van Stationsstraat nummer 131.

Van de daken willen schreeuwen
De zussen hebben een enorme lijst met projecten die ze nog willen opzetten en zijn op dit moment onder andere bezig met een plan om de scholen te ondersteunen bij leesplezierbevordering, het opstarten van een R&W Boekclub én een ‘Koop lokaal-eindejaarsgeschenkenplan’ van en voor alle Ermelose ondernemers (én inwoners). “We zien in deze tijd dat steeds meer mensen doorhebben hoe belangrijk het is om elkaar lokaal te ondersteunen. Helaas merken we dat het ‘koop lokaal-verhaal’ vaak alleen gericht is op het ondersteunen van ‘die arme ondernemer’. Hoe goed bedoeld ook; als we dat horen zouden we wel van de daken willen schreeuwen: “Nee! Lokaal kopen doe je voor jezélf!”

Het is zo simpel: als iedereen z’n geld elders uitgeeft kan je omgeving stukje bij beetje steeds armer worden. Maar als je je geld – ook online – besteed in je eigen woonplaats/omgeving, kan het een gezonde en fijne plek blijven om te wonen, leven én te ondernemen.

VAN 1 MEI 2020 NAAR 22 APRIL 2021??

Over een tijdje zullen de zussen de voorbereidingen voor het jubileum weer oppakken. Of het startfeest weer op 1 mei 2021 plaats zal vinden is echter de vraag; bij de voorbereidingen voor het jubileum zijn Heerco & Tine Walinga – de ouders van Elise & Marieke én de vorige eigenaren van de winkel – na jaren de enorme archiefkast ingedoken.

Kleine ontdekkingen
Daar ontdekten ze, naast oude brieven uit de oorlog en krantenberichten over verdwenen geitjes, ook een aantal aanwijzingen die erop duiden dat het misschien niet – zoals altijd gedacht – 1 mei was waarop de deuren van de winkel voor het eerst open gingen, maar dat dit wellicht al op 22 april is geweest. Slechts 4 dagen na de bevrijding van Ermelo. Het is één van de vele kleine ontdekkingen die Heerco & Tine deden én in kaart brachten voor klanten om te bekijken.

Jubileumleuks
Of de onthulling van deze geschiedenis ook moet wachten tot volgend jaar of al eerder plaats zal vinden en of er verder echt niks jubileumleuks zal gebeuren tot die tijd is nog even de vraag. “Wie weet wat we nog in ons hoofd halen! Als je op de hoogte wilt blijven kun je je het beste inschrijven voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief. Daarin staat niet alleen het nieuwste aan boeken maar vertellen we wat ook voor acties & activiteiten er plaats gaan vinden. En binnenkort wordt het nóg interessanter want we zijn ook bezig met het ontwikkelen van voordelen speciaal voor ontvangers van de nieuwsbrief.”

Feestgevoelens delen
Of het nou 1 mei of 22 april wordt, één ding is zeker: “We hopen vooral veel van onze dankbaarheid en feestgevoelens te gaan délen.” Dat willen de zussen doen met hun klanten (Ermeloërs, maar ook Harderwijkers, Puttenaren en mensen uit de wijdere omgeving en zelfs het hele land), boekenvakkers en andere winkeliers en ondernemers in het dorp. “Maar… we gaan nu eerst de zomer en daarna het najaar in. In de winter brandt de haard weer gezellig in de winkel en kunnen we hopelijk weer meer mensen tegelijk ontvangen dan nu.

En tegen de tijd dat we ons 76-jarig jubileum vieren zullen we vast nog wel terugdenken aan dit bijzondere jaar. Al was het alleen al vanwege de strepen die na het lostrekken van ons ‘anderhalvemetertape’ achterblijven op onze oude krakende houten vloer.”

Een smet?
Een smet op hun reputatie als één van de mooiste boekhandels van Nederland? Geenszins volgens de zussen: “Nee hoor, ’t is gewoon weer een nieuw verhaal in de lange geschiedenis van Riemer & Walinga.”

  • Alle informatie over de verjaardagskaartenactie is te vinden op de website van Riemer & Walinga: www.deboekverkoopers.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden