Oproep Dorpswerkplaats Ermelo: ‘Collega’s, open de deuren van jullie dagopvang!’

Daniëlle Terpstra.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Tijdens de gehele coronacrisis is er één dagopvang die nooit haar deuren sloot. “Het sluiten van dagbestedingen zorgt voor een enorme druk op de mensen die er gebruik van maken. Met alle risico’s van dien”, zegt oprichter Daniëlle Terpstra van Stichting De Dorpswerkplaats stellig. “Wacht niet totdat het aantal verwarde mensen op straat verder toeneemt en jullie klanten zich bij de crisisdienst melden. Collega’s, open jullie dagopvang zo snel mogelijk en voorkom de overbelasting van de crisisdienst.”

Enige houvast
Diverse cliënten geven aan dat dagbesteding de enige houvast is in deze geïsoleerde corona-tijd en bang te zijn zonder deze houvast weer terug te vallen naar onder andere suïcidaal gedrag. De locaties in Ermelo hebben direct de anderhalve meter afstand in acht genomen. Voor de locatie in Harderwijk is twee weken de tijd genomen om de aanpassingen te doen.

Isolatie veroorzaakt toestroom voor crisisdienst
Uit onderzoek blijkt dat na elke crisistijd het aantal mensen met depressieve klachten stijgt. Met alle gevolgen van dien. Psychiater Jeroen Terpstra van het Psychiatrisch Expertische Centrum vertelt: “Mensen die naar een dagbesteding gaan, behoren tot een kwetsbare groep met een kleiner sociaal netwerk. Ik zie een toename van deze doelgroep binnen de crisisdienst, omdat zij nergens anders heen kunnen en daardoor in crisis raken.”

Help je cliënten
Onderneemster Danielle Terpstra is eigenaar van de enige dagopvang die tijdens de coronacrisis haar deuren direct heeft opgehouden. “Elke dag dat ik de deuren opendoe tijdens deze lock-down zie ik direct hoe enorm veel dat voor de cliënten betekent. Ik wil mensen oproepen om zoveel mogelijk aangepast open te gaan en hun cliënten te helpen”, aldus Terpstra.

Creatieve broedplek in geïsoleerde tijd
Daniëlle Terpstra richtte in 2016 haar eerste dagbesteding in: De Dorpswerkplaats. Een plek waar mensen met een beperking zich creatief kunnen ontwikkelen in een beschermde omgeving. Op dit moment zijn er drie locaties waar mensen tijdens hun dagopvang worden gestimuleerd om op een andere manier naar alledaagse voorwerpen te kijken. De doelgroep is heel divers. “Er zitten mensen met een visuele, een lichamelijke of een geestelijke beperking tussen, maar ook mensen met een psychiatrische problematiek die hen verhindert terug te keren in de maatschappij. Mensen hebben minder zorgvragen als ze naar de dagbesteding kunnen en het daar naar hun zin hebben”, zegt Terpstra. “Zeker mensen met een psychiatrisch ziektebeeld kunnen somber worden. Als je daar geen tegenwicht aan biedt, kan hun zorgvraag steeds zwaarder worden.”

Terugblik:

De Dorpswerkplaats
De Dorpswerkplaats in Ermelo startte in april 2016 met creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB).

De Dorpsmoestuin
In 2017 kwam daar De Dorpsmoestuin bij als vorm van dagbesteding. Hierbij gaat het om een moestuin van 80 vierkante meter groot aan Kawoepersteeg in Ermelo, compleet met kas.

De Dorpskookplaats
Op 1 september 2018 opende Daniëlle Terpstra De Dorpskookplaats aan de Stationsstraat 91A, het pand boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91. Bij deze nieuwe vorm van dagbesteding wordt onder begeleiding gezond en verantwoord gekookt en gebakken met de deelnemers. Dat gebeurt onder meer met ingrediënten uit De Dorpsmoestuin.

De Stadswerkplaats
Op 31 augustus 2019 is de kleinschalige creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) De Stadswerkplaats geopend aan de Donkerstraat 16 in Harderwijk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden