Mindfulnesstrainer Marian Bikker uit Ermelo: ‘Mindfulness in tijden van Corona’

Foto: Ray Hennessy op unsplash.com

Mindfulness in tijden van Corona.

Door Marian Bikker

Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang
Bertolt Brecht

De basis van mindfulness is aandacht brengen in het huidige moment, ‘hier’ en ‘nu’. Het gaat niet alleen om het richten van de aandacht, maar ook om de manier waarop het gebeurt – met een milde, vriendelijke openheid voor wat er hier en nu is, zoals het is, wat het ook is.

Juist in deze tijd is het verleidelijk om onze aandacht te laten leiden door zorgen over onze gezondheid en financiële situatie, door meningen over hoe de wereld zou moeten zijn, hoe Nederland om zou moeten gaan met deze crisis, hoe mensen zich zouden moeten gedragen, hoe je je zou moeten voelen en wat je nog moet bereiken. Voor je het weet zit je hoofd vol met gedachten en staat je lichaam strak van de spanning.

Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van stress voor een groot deel worden bepaald door de manier waarop we er mee omgaan. Door je aandacht te richten op het hier en nu, kun je stilstaan bij wat er is en je richten op dat wat ècht belangrijk voor je is. Dan kun je keuzes maken die bijdragen aan het verminderen van de stressgevolgen en het verbeteren van je fysieke en mentale gezondheid.

Bewust je aandacht richten, is iets dat je kunt oefenen. Of je nu aan het bed van een patiënt staat, een pakketje klaarmaakt voor verzending, je kind helpt met het maken van opdrachten voor school of een kop thee op een bankje in de tuin drinkt. Het kan bijvoorbeeld met een minipauze:

Een mini-pauze
Stop, adem en geef aandacht aan dit moment.
Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat voel je?
Wat is voor jou waardevol aan dit moment?

Door aandacht te geven aan wat we doen, terwijl we het doen en door te onthaasten, komen we thuis in het leven zelf. In jouw leven op dit moment, hoe pittig of hoe rustig je het nu ook ervaart. Het raast niet langer aan je voorbij.

Als je wilt leren hoe je bij jezelf kunt blijven in een wereld en tijd die zo overweldigend kan zijn, is de 8-weekse MBSR Mindfulnesstraining misschien iets voor jou. Tijdens deze training leer je om te gaan met een onrustige geest en (over)belast lichaam en geeft handvatten om weer rust en ontspanning te vinden.

Wanneer je jezelf met deze training gedurende 8 weken helemaal onderdompelt in de mindfulness, heb je voldoende ervaring en handvatten om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren en daarmee ook dat van de wereld om je heen. Wanneer jij goed voor jezelf weet te zorgen, zul je ook goed voor je omgeving gaan zorgen. Wanneer jij begrip hebt voor je eigen worstelingen, zul je dat ook hebben voor de worstelingen van anderen.

‘Niemand heeft ooit piano leren spelen door er een boek over te lezen’

Mindfulness kun je bijna niet uitleggen, maar door naast je hoofd ook de rest van je lichaam te gebruiken bij het oefenen, ga je het voelen en ervaren en kun je er ieder moment een beroep op doen. Het lichaam is onze enige stressdetector. Door de oefeningen leer je al in een vroeg stadium signalen van je lichaam te herkennen en er goed mee om te gaan.

‘Mindfulnesstrainer Marian Bikker van ‘Vol Compassie Leven en Werken’ is een mooi voorbeeld van deze belichaming. Met haar vriendelijke, geduldige en niet oordelende houding, biedt ze je een liefdevolle omgeving om de mindfulnessvaardigheden eigen te maken. Ik wens je heel veel plezier en succes met deze, misschien wel levensveranderende training. Op naar rust en balans in alle facetten van je leven.’
Wineke van Aken
Mindfulnesstrainer en -coach en docent van het Instituut voor Mindfulness (IvM).

De eerstvolgende mindfulnesstraining in Ermelo start op 28 oktober 2020. Voor meer informatie zie www.volcompassie.nl of mail naar: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen