Primeur: Ermelo stapt over op duurzame inductie straatverlichting

Wanneer de test slaagt stapt Ermelo als eerste gemeente over op inductieverlichting voor de openbare straatverlichting. Vanmiddag, dinsdag 25 februari, zijn de LED inlegarmaturen van 5 lantaarnpalen aan de Van Beekweg vervangen door opzetarmaturen met inductieverlichting van het bedrijf HRLS B.V. GOEDWERKLICHT

Rij, fiets of wandel binnenkort als het donker is even over de Van Beekweg en ervaar zelf dit nieuwe en sfeervolle fenomeen op het gebied van duurzame verlichting.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Prettig voor mens en dier
Het is namelijk de kleurechtheid van de inductieverlichting legt commercieel manager René Bout uit Ermelo uit, die zo prettig is voor mens en dier. Het licht- en kleuren spectrum is namelijk te vergelijken met het zonlicht. “Wat gelijkmatiger licht geeft en niet verblindt zodat het egaler en rustiger is voor je ogen.”

Super duurzaam
Maar minstens zo belangrijk aan de inductieverlichting is het feit dat deze super duurzaam is met een levensduur van 50 tot 60 jaar, vervaardigd is van gerecycled materiaal en 100 procent recyclebaar is. Hoewel LED verlichting nog steeds toekomst heeft geeft René aan, kleven er nog veel nadelen aan, zoals vuilstroom en piekspanning, geen prettig licht en niet duurzaam en niet recyclebaar. “De technische aansturing in deze opzetarmaturen met inductieverlichting, ofwel de voeding, geven geen vuilstroom of piekspanning.”

Bedrijfsnerd
De elektronica hiervoor is ontwikkeld door Teun Tollenaar, de technische bedrijfsnerd van GOEDWERKLICHT, in samenwerking met de Franse ruimtevaartorganisatie ESA. René: “In deze huidige circulaire samenleving kan niemand meer om ons heen.”

De gelegenheid om over te stappen
Wat de beheerder openbare verlichting van de gemeente Ermelo, grif erkent. “De gemeente Ermelo heeft circulariteit hoog in het vaandel, en dit is de gelegenheid om over te stappen op de meest duurzame verlichting.” In Ermelo is na gemiddeld 22 jaar de verlichting van zo’n 5000 lantaarnpalen aan vervanging toe. De vervanging van de armaturen gebeurt in stappen.

Mening bewoners
De kans dat deze worden vervangen door opzetarmaturen met inductieverlichting van GOEDWERKLICHT is heel erg groot. Toch wil de beheerder de testfase afwachten. “Zo hebben we onder meer bewoners in deze straat uitgenodigd om hun mening te geven.”

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen