Altiora Uitvaartzorg Ermelo is juist als vrouwenbedrijf onderscheidend in maatwerk en kwaliteit

Adriënne Schimmel, Hillegonda van de Guchte, Anneke Morsink en Daniëlla Beitsma.
Foto: Altiora Uitvaartzorg

“Altiora Uitvaartzorg is een vrouwenbedrijf”, zegt Anneke Morsink die de uitvaartonderneming in 2002 oprichtte. “Daar ben ik trots op. Vrouwen zijn namelijk heel erg van de details. En bij een uitvaart draait het immers heel vaak om details. Wat dat aangaat zijn wij erg goed in staat de eigen persoonlijke wensen van de betrokkenen boven tafel te krijgen, en is er ruimte voor een eigen invulling.”

Wanneer je dierbare overlijdt breekt een verdrietige periode aan. Toch moet er veel geregeld worden rond de uitvaart. Hoe fijn is het dan een uitvaartonderneming in de hand te kunnen nemen waarop je kan rekenen? “Als Altiora Uitvaartzorg willen wij een stevige boom zijn waar mensen tegenaan mogen leunen”, meent Anneke oprecht.

Niet erg verdrietig?
Een kind vroeg haar eens of zij van haar werk als verzorgster van de doden niet erg verdrietig wordt. “Ik heb toen ‘nee’ geantwoord. ‘Want ik heb niet van de overledene gehouden. Als ik verdrietig zou zijn, kan ik je niet helpen’. In die zin doen wij ons werk professioneel.”

Warmte en een luisterend oor
Dichterbij mensen kan je niet komen als door de dood van hun dierbare, weet Anneke. “We komen als wildvreemde 5 á 6 dagen bij de nabestaanden over de vloer. Wij proberen dan zoveel mogelijk warmte te verspreiden, integer te zijn en een luisterend oor te bieden aan een familie die jou vertrouwt.”

Kwaliteit en maatwerk
Altiora Uitvaartzorg staat in Ermelo en de regio bekend om haar kwaliteit en maatwerk. Wat volgens Anneke alles te maken heeft met de vrouwelijke uitvaartverzorgers Adriënne Schimmel, Hillegonda van de Guchte en Daniëlla Beitsma. “Met alle geduld en het meeste respect besteden wij heel veel tijd en aandacht aan een uitvaart. Wij hoeven namelijk niet op een uurtje te kijken, en doen dat dan ook niet.”

Van traditioneel tot eigentijds
Altiora Uitvaartzorg zegt Anneke, bedient iedereen, ongeacht hoe die in het leven staat (heeft gestaan). Bovendien verzorgt Altiora Uitvaartzorg traditionele- tot eigentijdse uitvaarten. “Wij staan bij begrafenissen en crematies open voor alle ideeën, mits deze maar aan de wettelijke eisen voldoen.”

Plechtigheidsbegeleiding
De rol van Anneke binnen Altiora Uitvaartzorg is de laatste jaren wel veranderd, maar zij geeft nog steeds dagelijks leiding aan het bedrijf. “Altiora heeft drie uitvaartverzorgsters die 24/7 in wisseldienst werken en persoonlijk bereikbaar zijn.” Zelf verzorgt Anneke ook de plechtigheidsbegeleiding voor Altiora Uitvaarzorg. Ofwel, als nabestaanden dit willen biedt zij aan inhoudelijk vorm te geven aan het afscheid. “Daarvoor vraag ik de familieleden van de overledene: ‘Wie was hij of zij, want ik wil hem of haar graag leren kennen, wilt u mij dat toevertrouwen’.”

Afscheidshuis
Een heel bijzondere plek binnen Altiora Uitvaartzorg is het Afscheidshuis, wanneer de opbaring van de overledene elders de voorkeur heeft dan thuis. Het rijksmonument aan de Horsterweg biedt rust, geborgenheid en harmonie aan de nabestaanden, om nog samen met de overledene te zijn. Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u van 10.00 tot 12.00 uur het Afscheidshuis bezoeken en de uitvaartverzorgsters ontmoeten.

Nazorg
Hoewel de uitvaartverzorgsters geen rouwbegeleiders zijn, besteden zij wel tijd en aandacht aan de nazorg van de nabestaanden. “De één heeft daar meer behoefte aan dan de ander. Meestal volgt één of meerdere persoonlijke bezoeken.” Ook organiseert Altiora Uitvaartzorg jaarlijks in november een ‘In Memoriam’. Dit is een gedachtenisbijeenkomst voor de nabestaanden. De eerstvolgende herdenking is op zondag 15 november 2020 in de sfeervolle Lukaskerk op Landgoed Veldwijk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden