Alma Broekhof (53) is sinds 2 maanden de nieuwe cliëntenbegeleidster bij dagbesteding De Dorpswerkplaats aan de Stationsstraat 75a in Ermelo. En dit terwijl ze meende nooit meer in de zorg te willen werken.
"Het zit kennelijk in me om iemand te willen helpen, om iets te betekenen voor een ander", beseft ze.
Zó op haar plek
Alma voelt zich zó op haar plek bij De Dorpswerkplaats. "Hier wordt iedereen als mens behandeld. Daar houd ik zo van, want niemand kiest ervoor een beperking te hebben." Respect voor elkaar, meer mogelijkheden creëren door buiten de kaders te kijken, bijdragen aan de zelfredzaamheid en groei van de cliënten, fouten mogen maken tot voldoende aandacht geven. Het zijn allemaal kernwaarden die Alma zo aanspreken.
Bevoorrecht
Ze voelt zich bevoorrecht het werk als cliëntenbegeleidster bij De Dorpswerkplaats te mogen doen. De mogelijkheid krijgen om het leven van de cliënten iets leuker te maken. Zoals onlangs met een uitje naar Stal Ermelo . "Sommige cliënten waren super bang om op een paard te stappen, en toch deden ze het allemaal. Het was echt super gaaf om te zien hoe ze ervan genoten. En dat is dan je werk!"
Bijzonder
Bijzonder is overigens dat een cliënt van De Dorpswerkplaats Alma tipte voor de baan als cliëntenbegeleidster. "Zij vertelde zo enthousiast over de fijne sfeer waarin bij De Dorpswerkplaats met de cliënten wordt gewerkt. 'Kan je hier niet komen werken', zei ze." Hoewel Alma zich had voorgenomen niet meer in de zorg te willen werken, besloot ze toch te solliciteren.
Te uitputtend
Alma die eerder in Waarder woonde, een dorp in de provincie Zuid-Holland, was zzp-er in de zorg. Zij begeleidde mensen met autisme en aanverwante stoornissen. Haar niet aflatende betrokkenheid bij de doelgroep en het 24 uurs zorgpakket bleek echter te uitputtend. Ze besloot in juni 2018 ermee te stoppen. "Vervolgens ben ik andere dingen gaan doen, en ging ook werken op een kantoor. Daar had ik zelfs meer uren kunnen gaan werken. Niet dus, want het blijft trekken om iemand te helpen, zoals hier in De Dorpswerkplaats."
Vanuit het hart werken
Eigenaar Daniëlle Terpstra zegt glimlachend: "Je merkt dat Alma vanuit haar hart werkt. Dat is hier super belangrijk. Als bovendien een cliënt van ons haar aandraagt, dan weet je eigenlijk meteen dat het goed zit."
Zie ook www.dedorpswerkplaats.nl
Terugblik:
De Dorpswerkplaats
De Dorpswerkplaats in Ermelo startte in april 2016 met creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB).
De Dorpsmoestuin
In 2017 kwam daar De Dorpsmoestuin bij als vorm van dagbesteding. Hierbij gaat het om een moestuin van 80 vierkante meter groot aan Kawoepersteeg in Ermelo, compleet met kas.
De Dorpskookplaats
Op 1 september 2018 opende Daniëlle Terpstra De Dorpskookplaats aan de Stationsstraat 91A, het pand boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91. Bij deze nieuwe vorm van dagbesteding wordt onder begeleiding gezond en verantwoord gekookt en gebakken met de deelnemers. Dat gebeurt onder meer met ingrediënten uit De Dorpsmoestuin.
De Stadswerkplaats
Op 31 augustus 2019 is de kleinschalige creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) De Stadswerkplaats geopend aan de Donkerstraat 16 in Harderwijk.