Reukema en DIRECTION subsidieadviseurs uit Ermelo slaan handen ineen voor realisatie duurzame plannen

Foto: Eigen foto

Aan de Lorentzkade in Harderwijk ligt Reukema, van oudsher een groothandel in staalschroot en non-ferrometalen zoals koper en aluminium. Tegenwoordig zorgt het bedrijf ook voor de verwerking van het (schroot)materiaal dat bij hen binnenkomt. Zij klopten afgelopen jaar bij DIRECTION subsidieadviseurs uit Ermelo aan voor hulp om hun plannen op het gebied van duurzaamheid en innovatie te kunnen realiseren.

Dit bericht DIRECTION subsidieadviseurs.

Duurzaamheid en Innovatie 
Sinds 2002 is er een enorme toename in de vraag naar schrootafval, aangezien de handel in China flink gegroeid is. Vanwege striktere regelgeving in China ligt de focus van Reukema tegenwoordig meer op Europa. Daarnaast zijn duurzaamheid en innovatie trends die steeds meer in opkomst zijn, als antwoord op de behoeftes van de consument en de regelgeving vanuit de overheid. Reukema heeft hier als bedrijf snel en kundig op moeten inspelen. Reukema zorgt er bijvoorbeeld voor dat het materiaal dat bij hen binnenkomt gerecycled wordt, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Nieuwe technologie
Om de productie en handsortering in Azië te beperken is het bedrijf, via een partnership met TU Delft, daarnaast ook op innovatief vlak druk bezig. CFO Anco Vos vertelt: “In samenwerking met de universiteit werken wij aan scanapparaten en AI/Robot-gestuurde sorteerlijnen om het materiaal dat binnenkomt eenvoudig en snel te sorteren. Zo streven wij er met AI/Robotics naar om goedkoop, nauwkeurig en snel te kunnen werken.” Deze nieuwe technologie wordt momenteel ontwikkeld en getest, maar zal naar verwachting medio 2020 geïmplementeerd worden in het bedrijf.

WBSO-regeling 
Bedrijven die investeren in speur-en ontwikkelingswerk, om zo processen, programmatuur en producten binnen het bedrijf te ontwikkelen en verbeteren, kunnen bij de overheid aanspraak maken op de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Bij Reukema was het vanaf het begin al duidelijk dat zij een subsidieadviesbureau zouden inschakelen om te onderzoeken of zij ook recht hadden op deze of andere subsidies. Vos verklaart: “Het is verstandig om dit uit te besteden aan iemand die kennis heeft van de materie, betrokken is en je over de streep trekt.”

Positief over samenwerking
Zo stuitten zij op DIRECTION subsidieadviseurs in Ermelo. Vos is positief over de samenwerking met DIRECTION: “Samen zijn we ervoor gegaan om het beoogde doel te halen.” Het resultaat van deze samenwerking is dat Reukema de WBSO-subsidie mag toepassen om te investeren in hun innovatieve robots en apparatuur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen