De Stadswerkplaats Harderwijk opent feestelijk de deuren op 31 augustus 2019

Daniëlle Terpstra en Geke Hans.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Geïnteresseerd in de kleinschalige creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) van ‘De Stadswerkplaats’ in Harderwijk? Dan ben je van harte welkom op zaterdag 31 augustus van 14.00 tot 16.00 uur bij de officiële opening.

‘De Stadswerkplaats’ is gevestigd aan de Donkerstraat 16, in het ruime pand waar jarenlang Aktie Sport huisde. In de eerste instantie is ‘De Stadswerkplaats geopend op woensdag en donderdag. Openingstijden die worden uitgebreid als hier vraag naar is. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Daniëlle Terpstra via: [email protected], 06 2915 7839. Zie ook: www.destadswerkplaats.nl

Veel belangstelling
Hoewel het inrichten van het pand nog niet helemaal klaar is, krijgt ‘De Stadswerkplaats’ best al veel belangstelling van nieuwsgierige blikken, en stapt het gros zelfs even naar binnen. Want sinds initiatiefneemster Daniëlle Terpstra uit Ermelo de sleutel heeft van het pand, zijn de winkeldeuren gewoon open bij het opknappen en inrichten. Bovendien huist ‘De Stadswerkplaats’ halverwege de knusse straat middenin het centrum, waar flink de loop inzit.

Blikvanger
“We zijn inderdaad nog niet helemaal klaar”, vertelt Geke Hans. De vrouw uit Harderwijk is de cliëntbegeleidster in ‘De Stadswerkplaats’. Desondanks zijn de contouren van wat de bedoeling gaat worden al duidelijk. Zo valt het winkelgedeelte al goed te onderscheiden en vormt de inrichting van de etalages al de blikvanger van alle creatieve activiteiten die er gaan plaatsvinden voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB).

‘Hoe mooi is dat’
“Want uiteindelijk gaat het erom dat hun werk hier wordt tentoongesteld om te worden verkocht”, zegt Geke. “En hoe mooi is dat voor ze; dat hun werk hier komt te staan of te hangen en dat mensen het kopen. Wat voor soort werk dat wordt is afhankelijk van waar ze mee willen gaan werken.”

Prinsessenjaponnen
Achter de toonbank is nog ‘een zee’ aan ruimte voor de werkplaats van de cliënten. Aan de diverse setjes van tafels en stoelen kunnen ze zich creatief uitleven. Een naaimachine staat zelfs al klaar voor wie graag met stoffen iets wil creëren. Voor de voormalige pashokjes achterin het pand heeft Geke al een niet alledaagse bestemming. Sowieso vallen ze op door de grote spiegels en lichtbronnen. “We denken erover om van fijnmazig kippengaas prinsessenjaponnen te maken. Daaroverheen kun je stof bevestigen tot kleine strookjes papier en die vervolgens verven. De bedoeling van dit leuke project is om de creativiteit van de cliënten te stimuleren.”

Open haard
Voor de pashokjes staat een comfortabele relax-bank voor de cliënten om zich even terug te trekken, als ze daar behoefte aan hebben. “Op de muur er tegenover ga ik een sfeervolle wandschildering maken van een open haard”, licht Geke toe. “Want het moet hier een fijne werkplek zijn met een goede sfeer, waar de cliënten zich thuisvoelen.”

Een beetje mooier
In die zin gaan ‘haar’ cliënten Geke aan het hart. “Dat moet ook, anders kun je dit werk niet doen. Bij alles wat je doet heb je het belang van de cliënten in je achterhoofd. Hier in ‘De Stadswerkplaats’ zijn zij sturend. Waar nodig is sturen wij bij, en denken mee, zodat zij hun grenzen kunnen verleggen waardoor hun wereld een beetje mooier wordt. Daarvoor heb je een stukje vakkennis nodig, maar eigenlijk hoef je alleen maar je hart te volgen.”

Over Geke
Geke heeft een verpleegkundige achtergrond en is bovendien erg creatief. Zo werkte ze in een bakwinkel waar zij workshops koken en bakken gaf, en was vrijwilliger bij  Piekado, een cadeauwinkel in de binnenstad van Harderwijk. Daarnaast is zij cliëntbegeleidster bij De Dorpswerkplaats in Ermelo.

De Dorpswerkplaats
De Dorpswerkplaats in Ermelo, een initiatief van Daniëlle Terpstra, startte in april 2016 met creatieve dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB).

De Dorpsmoestuin
In 2017 kwam daar De Dorpsmoestuin bij als vorm van dagbesteding. Hierbij gaat het om een moestuin van 80 vierkante meter groot aan Kawoepersteeg in Ermelo, compleet met kas.

De Dorpskookplaats
Op 1 september 2018 opende Daniëlle Terpstra De Dorpskookplaats aan de Stationsstraat 91A, het pand boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91. Bij deze nieuwe vorm van dagbesteding wordt onder begeleiding gezond en verantwoord gekookt en gebakken met de deelnemers. Dat gebeurt onder meer met ingrediënten uit De Dorpsmoestuin.

www.dedorpswerkplaats.nl

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden