Uitdaging: Zaak van Ermelo gaat complete woning duurzaam inrichten

Henk van Bruggen, mede-eigenaar van De Zaak van Ermelo, de kringloopwinkel aan de Herderlaan 12, liep al langere tijd rond met de idee om het bewijs te leveren dat een woning prima ingericht kan worden met tweedehands spullen. Hij vond een gelijkgestemde in Acca de Boer, buurtbeheerder van woningcorporatie UWOON Ermelo. En, zoals de Friezen zouden zeggen: ‘It giet oan’. 

Henk van Bruggen vond zelfs meerdere partijen bereid om ook belangeloos hun medewerking te verlenen een huurwoning aan de Retiefstraat in te richten voor een gezin uit Eritrea. Vanmiddag, woensdag 15 mei, namen alle partijen poolshoogte in de huurwoning.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Nieuwe bewoners
Mevrouw Dehab en haar zoon Abel (15) en haar twee dochters Genet (13) en Yorsalem (11) worden de nieuwe bewoners van de ruime huurwoning met 3 slaapkamers op de eerste verdieping, één op zolder en een voor- en achtertuin.

Beetje erg krap
De moeder kwam in het kader van gezinshereniging met haar oudste zoon van 20 jaar in april 2018 in Ermelo wonen, in een seniorenwoning van UWOON. Sinds 2 weken is zij herenigd met haar andere 3 kinderen die zijn overgekomen uit Eritrea. Mevrouw had haar kinderen 4 jaar niet gezien. Met 3 pubers in huis werd de seniorenwoning een beetje erg krap. Vandaar dat het gezin binnenkort verhuist naar de Retiefstraat.

Kwastje, behangetje tot schoonmaakbeurt
Maar voor het zover is moet er nog veel gebeuren. De huurwoning ziet er netjes uit en er wordt nog een nieuwe badkamer geplaatst. Maar zoals elke woning die opgeleverd is, het is bewoond geweest, en kan wel een kwastje, behangetje tot een grote schoonmaakbeurt gebruiken. En het allerbelangrijkste misschien wel: de inrichting.

Goed plan
“Dit gezin heeft simpelweg de (financiële) middelen hier niet voor”, vertelde Acca. “Als je als via Henk zo’n project krijgt aangeboden, dan ben je er als woningcorporatie erg blij mee. Ook Vluchtelingenwerk Ermelo vond het een goed plan. Daarnaast heeft mevrouw zelf een klein netwerk van mensen die mee kunnen helpen.” Voor nog meer support riep Acca de hulp in van Stichting Present. Hein van Klooster, mede-coördinator vrijwilligers Present Ermelo, stemde meteen toe.

Present Ermelo
“Daarom zijn wij er vandaag ook bij om te te kijken wat er moet gebeuren. Samenwerken als bestaande organisaties is het heel belangrijk om elkaar in de kracht te zetten. Dus wij van Present Ermelo zeiden gelijk: ‘ja, leuk!’.”

Stijl VanLien
Bovendien heeft Henk van Bruggen interieurstyliste Lieneke de Vries van Stijl VanLien uit Ermelo bereid gevonden de woning belangeloos te helpen inrichten, met gebruikte spullen. “Ik ga het hele huis door met het gezin om te kijken wat er nodig is, en hoor graag wat ze mooi vinden en wat hun wensen zijn.”

Vluchtelingenwerk Ermelo
Daarbij kreeg ze hulp van Kibrom die via Vluchtelingenwerk Ermelo was ‘ingevlogen’ als tolk. “Kibrom is al langer ingeburgerd en spreekt de Nederlandse taal goed”, leggen Antoinette en Marlina Blokland uit. Moeder en dochter zijn vrijwilligers bij Vluchtelingenwerk Ermelo en begeleiden mevrouw Dehab en haar kinderen.

  • Dinsdag 21 mei wordt begonnen aan de grote klus. Het streven is dat deze op dinsdag 4 juni geklaard is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen