NOS journalist en schrijver Pauline Broekema te gast bij boekhandel Riemer en Walinga in Ermelo

Foto: Merlijn Doomernik

Op dinsdag 4 december is van 15.00- 18.00 uur NOS journalist en schrijver Pauline Broekema te gast bij boekhandel Riemer en Walinga in Ermelo om haar nieuwe boek Het uiterste der zee (de Arbeiderspers) te signeren en haar lezers te ontmoeten en met ze van gedachten te wisselen.

‘Het verhaal nagelt je vast aan je stoel’, schreef het Dagblad van het Noorden over Het uiterste der zee.

Familiegeschiedenis
Het uiterste der zee vertelt het verhaal van twee grote joodse families, uit de textiel en de veehandel. Vier jaar werkte Pauline aan het boek waarvoor ze veel onderzoek deed. De basis vormden de herinneringen, documenten en foto’s die Sara Kirby-Nieweg (1941) verzamelde. ‘Sara wilde haar kinderen niet belasten met haar verleden en gunde ze een gelukkige jeugd. Maar toen de kinderen eenmaal het huis uit waren is ze op zoek gegaan naar haar familiegeschiedenis. Ze behoort met haar moeder tot de weinige overlevenden. Haar vader Meijer Nieweg werd in juli 1942 weggevoerd. Ze heeft hem nooit meegemaakt. Ze bezit slechts één foto van hen samen.’

Lovend ontvangen
Het boek wordt lovend ontvangen. Pauline: “Er zijn mensen die schrijven dat ze met zichzelf afspraken lang over het boek te doen maar het niet konden wegleggen en in één ruk uitlazen.” Ook Sara Kirby-Nieweg (77), die in Cambridge woont, is heel ingenomen met het boek. “Dat doet me zo goed. Ik heb me immers min of meer haar moeder toegeëigend. Ben in de huid van Mies gekropen en heb haar een gezicht gegeven. Sara is me dankbaar voor de manier waarop ik dat heb gedaan. En dat is misschien wel het grootste compliment dat ik voor dit boek kon krijgen.”

Meer informatie op: www.paulinebroekema.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen