Mulderij Bedrijfsjuristen Ermelo zet WhatsApp in om bedrijven (sneller) te laten betalen

Arwin Mulderij.
Arwin Mulderij.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Arwin Mulderij van Mulderij Bedrijfsjuristen aan de Putterweg aan de Putterweg 6 in Ermelo, vertelt over de laatste ontwikkelingen binnen zijn juridische praktijk en het betaalgedrag in de markt.

“Ik ben vrij sceptisch over het betaalgedrag van ondernemingen. Welke afspraken je ook maakt en welke wetswijzigingen er ook komen, er zullen altijd een groep ondernemers blijven die stelselmatig betaaltermijnen aan hun laars lappen. Ik merk dat ze bijzonder hardleers zijn.”

Innovatieve incassomethoden
Per 1 juli 2018 is er een wet definitief van kracht geworden om grote bedrijven sneller te laten betalen, maar dit jaar doen ze er zelfs 2 dagen langer over (gemiddeld 43 dagen). Mulderij is gepokt en gemazeld in de wereld van het grote en kleine geld en rechtsbijstand.

WhatsApp en rechercheur
“Vijftien jaar geleden stuurde ik als advocaat een gewichtige brief en ik merkte dat debiteuren daar snel gevoelig voor waren.Vijf jaar later toen ik als jurist op een gerechtsdeurwaarderskantoor werkte, waren debiteuren nog enigszins gevoelig voor sommatiebrieven of concept-dagvaardingen. Die tijden zijn nu echt voorbij. We zijn op zoek gegaan naar effectievere en innovatieve methoden om wanbetalers of te laat betalende klanten aan het betalen te krijgen.

Daarom verstuurt mijn collega alle brieven per WhatsApp Business en voegt een betaallink bij, zodat ze met één handeling direct kunnen betalen. Wij krijgen automatisch een melding en storten het geld direct door naar de klant.

Hoe effectief is dat?
“Soms bellen en appen we wekenlang iedere dag met een debiteur om hem aan het betalen te krijgen. Het voordeel van WhatsApp is dat je kunt zien of het bericht is gelezen, zodat ontkennen geen zin heeft. We confronteren hem telkens en als hij niet meer reageert, leggen we een huis- of bedrijfsbezoek af. Dat blijkt zeer doeltreffend. Het wordt een soort klopjacht om de ene debiteur toch echt te pakken te krijgen, waarbij soms zelfs een rechercheur wordt ingezet om debiteuren te vinden.”

Jurist bij betalingsgeschillen
“Een bijzondere ‘tak van sport’ zijn de betalingsgeschillen, wanneer een klant het oneens is met een factuur. Niet zelden zijn dat complexe juridische discussies. In dat geval is het handig dat ik advocaat ben geweest en weet hoe ik nu als jurist een gerechtelijke procedure moet voeren. Dat is de reden dat ik mensen met klem afraad om met een incassobureau in zee te gaan. Iedereen zonder enige kennis van zaken of diploma kan een incassobureau starten. Als er dan een geschil ontstaat over een betaling of nergens op wordt gereageerd, sta je als schuldeiser alsnog met lege handen.

Meestal is een procedure of beslaglegging gelukkig niet nodig, want klanten willen maar een ding: snel hun geld tegen zo min mogelijk kosten. Daar zet ik dan ook maximaal op in, maar soms is een procedure onvermijdelijk en kruis ik de degens met een advocaat of jurist bij de rechtbank. Van dat ‘schaakspel’ kan ik ook enorm genieten. Op een slimme manier je tegenstander ‘schaakmat’ zetten in een complexe zaak, is bijzonder uitdagend. Dat heeft weinig meer met ‘incasseringsvermogen’ te maken, dat is rechts- en procesbijstand op het scherpst van de snede. Steeds meer ondernemers weten ons inmiddels te vinden voor het verlenen van rechtsbijstand of het starten van een (kort) geding. Ik treed op voor zowel voor de eisende als de gedaagde partij”

Contact

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen