Van Buuren Opleidingen scoort met gratis Pechtechcursus ‘Word een held in het verkeer’

Van Buuren Opleidingen verzorgt gratis een Pechtechcursus bij een rijopleiding voor de personenauto. “Top, heel waardevol”, reageerde een vader die samen met zijn vrouw en zijn dochter, die rijles heeft bij Van Buuren, de cursus volgde. Deze vond donderdagavond 18 oktober plaats bij Van Buuren Opleidingen in Ermelo, aan de Mariënhoef 11.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Belangrijk
“We geven de Pechtechcursus in al onze vestigingen, en het is de tweede keer dat we de cursus in Ermelo houden voor leerlingen en hun ouders”, lichtte commercieel manager Melanie Docter toe. Van Buuren Opleidingen vindt het namelijk erg belangrijk leerlingen ook in de praktijk te scholen. “Doel is dat leerlingen ook na het praktijkexamen goed op de hoogte zijn van alle praktische zaken van het autorijden.”

Doodeng
Hoewel Melanie al een aantal jaren haar rijbewijs heeft, herinnert ze zich de eerste keer dat ze moest tanken nog goed. “Als je dit nog nooit hebt gedaan is dat doodeng. We leiden dus niet alleen op voor het roze pasje, maar ook voor daarna.” Klik HIER voor eerdere berichtgeving.

Extra skill
“De Pechtechcursus is bijvoorbeeld zo’n extra skill waarbij ook de ouders van leerlingen welkom zijn om hun kennis op te frissen. In principe wordt de cursus elke maand gegeven, in kleine groepjes. Mocht het storm gaan lopen dan vindt de cursus vaker plaats.”

Met nuchterheid en humor
De best wel hooggespannen verwachtingen van leerlingen met hun ouders werden waargemaakt. Want op een interactieve manier wisten Ronald en Teunet, rij-instructeurs B bij van Buuren Opleidingen, iedereen erg te boeien met hun kennis van zaken en tips en trucs, gebracht met een gezonde dosis nuchterheid en humor.

Lekke band?
“Want”, zo is Teunet van mening, “bepaalde zaken kun je best zelf oplossen. Wat doe je bijvoorbeeld als je ’s nachts met een lekke band stilstaat op de weg. En de bandenspanning of het oliepeil; hoe vaak moet je dat controleren? Je kunt wel wachten tot de band te zacht wordt of het lampje gaat branden, maar dat gebeurt altijd op een moment dat je het niet kan gebruiken.”

Thuiskomertje?
Praktische kennis werd getoetst door een scala aan vragen, ondersteund door beeldmateriaal. Dit varieerde van de vraag wat een thuiskomertje is, wanneer de je de mistlampen mag/moet gebruiken, waar zet je de auto neer in het geval van pech tot wat een lifehammer is en hoe je die gebruikt. Ook de nodige theorievragen kwamen aan bod, met natuurlijk de gebruikelijke ‘instinkerdjes’. “Drink niet!”, benadrukten beide rij-instructeurs. Want alcohol en verkeer gaan niet samen, vinden zij, ondanks de toegestane limiet van 0,2 promille voor beginnende bestuurders.

Band verwisselen
Het geleerde werd vervolgens in de praktijk gebracht in het magazijn van het kantoor waar de rijles auto al klaarstond. Ronald demonstreerde onder meer het olie peilen, zekeringen vervangen tot een band verwisselen. Waarop de leerlingen het zelf mochten proberen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen