Jubilerende Veluwse Bokkentocht boekt nog nét geen warmterecord

De tiende Veluwse Bokkentocht vandaag, zondag 14 oktober, verliep allerminst herfstachtig. Of het moesten de verkleurende bladeren zijn die de route zo’n typisch feeërieke sfeer gaven, terwijl de fietsbanden een knisperend geluid produceerden door de vele beukennootjes op de rijwielpaden. En voor de tijd van het jaar was het warm, erg warm.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Zomers gekleed
De duizend officiële bokkentocht-fietsers die zo gelukkig waren een kaart te hebben bemachtigd, met daarbij de vele zwartrijders, waren met blote benen en de voeten gestoken in slippers, zomers gekleed. Voor de lange broek- en jassen dragers was het ronduit zweten. “Maar”, zei mede-organisator Tineke van Wilgenburg van Café De Hazeburg aan de Putterweg in Ermelo, “één keer is het warmer geweest. Volgens mij was dat de derde keer dat we de Veluwse Bokkentocht organiseerden. Toen was het boven de 26 graden.”

De geneugten van bokbier
Ze keek lachend naar een groot gezelschap dat plaatsnam op het terras. De mannen en vrouwen hadden de meeste pret. Anja Kroon was door haar man Gert meegetroond om haar in te wijden in de geneugten van bokbier. “Ik drink wel eens een Radler, rosé of een witte wijn, maar nooit bokbier. Nou, ik ben helemaal om. Er zit namelijk niet dat bittere smaakje aan als normaal bier. Ook dacht ik dat bokbier erg zwaar was, maar dat is dus helemaal niet zo.” Het is de tweede stop van Anja en Gert, Jan en Margriet van Diest, Gea Vliek, Rudi Staal en Sharon. “We denken niet dat we Garderen redden, want het is hier veel te gezellig.”

Veluwse Bokkenkruisje
De Veluwse Bokkentocht begon om 12.00 uur, en deed 10 cafés aan. Deelnemers die die 6 stempels verzamelden als bewijs van hun bezoek aan een café, kregen het felbegeerde Veluwse Bokkenkruisje. Co Duits uit Putten had voor half twee zijn kruisje al binnen. “Ik heb al 7 cafés gehad, maar ga ook nog bij de andere 3 langs. Ik eindig bij De Bosrand in Putten, want daar werkt mijn zus.”

Zonder drank geen klank
Een groep bevriende mountainbikers onder aanvoering van DJ Pluum, streek ook neer op het terras van Café De Hazeburg. Het gezelschap bestond wel uit 20 mannen en vrouwen. Pluum grijnsde: “We zijn met zoveel omdat met de Bokkentocht onze vrouwen ook mee mogen.” Met een grote zwaai haalde hij zijn accordeon voor de dag. “Maar ik ga eerst een bokbiertje nemen, immers: ‘Zonder drank geen klank’.” Na een paar grote slokken trakteerde hij de bokkentochtrijders op een mini-concert.

Knalrood gekleurde fietsbellen
Een kabaal van jewelste was het bij bar/eetcafé/cafetaria ’t Zomernest aan de Julianalaan in Ermelo. Bij elke 6 bokbiertjes deed eigenaar Kristiana Gederte namelijk 2 knalrood gekleurde fietsbellen cadeau, met in het midden het logo van ’t Zomernest. En wie wilde niet zo’n collectors item om deze vervolgens meteen uit te proberen. Een 65-jarige man zal de fietsbel waarschijnlijk zo hebben gekregen. Aan hem is bokbier niet meer besteed. “Ik heb het namelijk een keertje gehad dat ik er van achteruit ben gaan lopen, dus ik houd het tegenwoordig bij Heineken Blauw. Maar misschien dat ik vanavond nog een bokbiertje neem.”

Bourgondiër in Garderen
Meer dan 15 kilometer verderop bij de Bourgondiër in Garderen puilde het terras ook uit van de vele Bokkentocht- en zwartrijders. Eigenaar Corné de Ruiter was erg in zijn sas met zo veel gezellige drukte in en rond zijn eetcafé. “Voor 12 uur hadden we hier de eerste deelnemers al”, vertelde de dame achter de bar. Elke Bokkentochtrijder werd getrakteerd op een lekker hapje. “Wij serveren Bourgondische hamburger van onze menukaart, maar dan in een mini-model.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen