Save Movement the Netherlands voert actie bij Tomassen Duck-To BV Ermelo

Save Movement the Netherlands laat door actie te voeren sinds ongeveer een jaar aan mensen zien dat dieren individuen zijn net als wij, en niet voor ons zouden moeten lijden en doodgaan. Vanochtend, dinsdag 14 augustus, demonstreerden zo’n 25 aanhangers bij Tomassen Duck-To BV aan Fokko Kortlanglaan 116, het bedrijf dat verse bevroren pekingeend en eendendelen produceert. 

Het motto van de actie luidde: ‘Ermelo Duck Save’.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Laatste fase
Susan Cameron, één van de woordvoersters van The Save Movement in Nederland verklaarde: “Wij willen aandacht vragen voor de dieren in de laatste fase van hun leven, dieren die als product gehouden en gezien worden. Wij willen mensen uitleggen dat vlees consumeren niet meer nodig is, dat je zelfs prima zonder dierlijke producten kan leven. Er zijn genoeg vervangende goede producten met genoeg voedingsstoffen, die bovendien net zo lekker zijn en gevarieerder.”

Eigen karakter
Cameron is van mening dat een dier een individu is met een eigen karakter. Levende wezens volgens haar die willen doorleven en gewoon voor hun kleintjes willen zorgen. De ongeveer 25 demonstranten mochten van buitenaf in de kratten met eenden kijken. “Ik word zo naar van de massaliteit en het besef dat ze er straks niet meer zijn”, huiverde Cameron. “Daarom geven we deze dieren een gezicht door ze te filmen en de beelden te delen via social media.”

Vreedzaam protest
De actie betrof een vreedzaam protest en in goed overleg met de directie van het bedrijf. Toch valt er niet te tornen aan de verschillende meningen van beide partijen. Dit concludeert Jeroen IJzerman die bij Tomassen Duck-To B.V verantwoordelijk is voor de operationele zaken. Tomassen maakt volgens IJzerman immers mooie eendenproducten voor de consumptie. “Mensen zijn van nature vleeseters en hebben de eiwitten nodig.”

Bewustwording
Tomassen juicht wel de bewustwording toe die The Save Movement wil creëren bij de consument. IJzerman: “Of het nu een eend, lam of koe is, hoe mooi ook verpakt, maar eens was het een dier dat geslacht moest worden.”

Eenmaal per jaar
Vanwege het respect voor de organisatie en het feit dat er goede afspraken zijn te maken met de actiegroep, stond Tomassen de demonstratie toe. Zo leidde een onafhankelijke partij de demonstratie in goede banen, en mochten er door de openingen van de laadcabines van twee vrachtwagens beelden gemaakt worden van de eenden die werden vervoerd. Ook gold de afspraak dat de actievoerders niet op de dam van Tomassen mochten komen en er geen opnamen werden gemaakt van het personeel. Het bedrijf verleent echter eenmaal per jaar zijn medewerking aan een demonstratie, verzekerde IJzerman.

Elke maand
Cameron hoopt op de maandelijkse medewerking. Want het voornemen van Save Movement the Netherlands is elke maand te demonstreren bij Tomassen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen