De Dorpswerkplaats Ermelo breidt uit met De Dorpskookplaats

Daniëlle Terpstra.
Daniëlle Terpstra.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Het gaat zo goed met De Dorpswerkplaats aan de Stationsstraat 75A, naast de Rabobank, dat initiatiefnemer Daniëlle Terpstra de dagbesteding voor mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) gaat uitbreiden met De Dorpskookplaats. Op zaterdag 1 september wordt deze nieuwe vorm van dagbesteding in Ermelo geopend aan de Stationsstraat 91A, het pand boven kledingwinkel Shoeby op nummer 91.

Inmiddels is Daniëlle druk met de inrichting van deze locatie, waar eerst Stichting De Ultieme Uitdaging van Bert Poelman was gevestigd.

Nagenoeg vol
“Het gaat zo super met De Dorpswerkplaats dat onze locatie voor creatieve dagbesteding aan de Stationsstraat 75A nagenoeg vol is”, vertelt Daniëlle. “Ik wilde daarom graag uitbreiding van de dagbesteding volgens hetzelfde concept, maar wel met een andere invulling. Samen met mijn team van cliënt-begeleiders: Evelien van den Hazel, Geke Hans en Britt van den Berg, hebben we daar toen over gebrainstormd, met als eindresultaat De Dorpskookplaats.”

Gezond en verantwoord
Een dergelijke vorm van dagbesteding wordt nog niet aangeboden in Ermelo. Voorop staat dat onder begeleiding een gezonde en verantwoorde lunch wordt bereid. Dat gebeurt onder meer met ingrediënten uit ‘eigen tuin’. Stichting De Dorpswerkplaats opende namelijk in 2017 als vorm van dagbesteding De Dorpsmoestuin van 80 vierkante meter groot aan Kawoepersteeg in Ermelo, compleet met kas. “Het is aan de cliënten of ze voordat we gaan koken, meewillen om de groenten te plukken”, licht  Daniëlle toe.

Low tea
Er wordt niet alleen gezamenlijk gekookt, de lunch wordt ook met zijn allen opgegeten. De middag staat in het teken van bakken voor de de low tea. “Ook dan gaan we lekkere en gezonde dingen bakken die we gezamenlijk opeten.”

Op dinsdag en woensdag
De Dorpskookplaats is vooraleerst op de dinsdag en woensdag open. “Afhankelijk van vraag en aanbod kijken we of de dagbesteding op meer dagen nodig is, dan wel op andere dagen.” Net als de twee overige vormen van dagbesteding is 6 deelnemers per dagdeel het maximum. “De cliënten biedt dit namelijk veel veiligheid, meer één op één contact, korte lijnen met de begeleider en een ultieme huiskamersfeer.”

Geen druk, stress of moeten
Druk, stress en moeten, mijden de vormen van dagbesteding. “Alles lekker relaxed dus. Zo doen we bijvoorbeeld één keer per week boodschappen. Wie mee wil mag mee. Wil je niet mee, ook goed. Vinden cliënten het lastig om ergens iets te kopen, dan lopen we even mee. We leggen niets op, maar werken vraaggericht. We hebben wel de afspraak dat cliënten komen op de afgesproken dagdelen. Komt iemand om wat voor reden dan ook niet opdagen zonder ons in te lichten, dan gaan we zelf informeren. Dat vinden we niet meer dan onze maatschappelijke taak als burger.”

Groepsflow
Soms komt het voor vertelt Daniëlle, dat een cliënt niet lekker in zijn of haar vel zit. “Ook dan mogen ze hier zijn om juist even uit hun eigen omgeving te zijn. Gewoon door hier alleen maar even te zitten en een kopje koffie te drinken. We merken dat deze instelling loont. Op een gegeven moment worden ze meegenomen in de gezellige groepsflow en komen ze toch los.”

Zie voor alle informatie: dedorpswerkplaats.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen