Tien kids van Ruitersportcentrum Ermelo scoren badge voor ‘goed sociaal gedrag’

Foto: Grietje-Akke de Haas

Elkaar helpen, complimenten geven, op een doeltreffende manier met elkaar communiceren, plannen,  tot de boel netjes achterlaten, het klinkt allemaal zo simpel. Toch hebben kinderen tegenwoordig moeite met dergelijke sociale vaardigheden. De KNHS speelt hier op in met het Young Leaders Program.

Ruitersportcentrum Ermelo doet mee aan het Young Leaders Program. Vanmiddag, zaterdag 2 juni, reikte eigenaar Monique de Warle de eerste badges uit aan tien van haar ruiterkinderen die niveau 1 of niveau 2 met goed gevolg hebben afgelegd.

Spelenderwijs
Binnen de ruitersportvereniging worden de kinderen die zich inschrijven voor het Young Leaders Program spelenderwijs de sociale vaardigheden aangeleerd. Monique vertelde bijvoorbeeld over het onderdeel duidelijk communiceren in combinatie met samenwerken met elkaar. “In het geval van een paard communiceer je met iemand die niet praat. Dan is het de kunst dat jij het paard vertelt wat jij wil, zonder dat deze jou verstaat. Dat doe je door de juiste lichaamstaal te gebruiken en de juiste intonatie van je stem. Bovendien leert een kind ook samen te werken met het paard, en is deze in die zin zijn of haar leermeester.”

Positieve reacties
De aangeleerde vaardigheden werpen nu al hun vruchten af, maakt Monique op uit het gedrag op de manege en uit de reacties van ouders. Zo tonen de kinderen zich behulpzamer, tonen meer eigen initiatief tot dat ze beter kunnen plannen. “Dat is juist het mooie van het Young Leaders Program. De kinderen leren sociale vaardigheden waar ze in het dagelijks leven heel veel aan hebben. In Zweden werken ze al zo’n 15 jaar met dit programma. Wie het daar op zijn CV heeft staan heeft bij voorbaat al een streepje voor.”

De volgende kinderen hebben een badge gehaald voor niveau 1 of niveau 2:

  • Kay Bouwman (niveau 2)
  • Lonneke Wijers (niveau 2)
  • Yorisha Halkus (niveau 2)
  • Raven Ambrosius (niveau 2)
  • Isabella Huizen (niveau 1)
  • Jaylinn Tomassen (niveau 1)
  • Olivia Haverlach (niveau 1)
  • Lente Haverlach (niveau 1)
  • Kate Kemper (niveau 1)
  • Sarah van der Velden (niveau 1)

Bodywarmer
Alle kinderen kregen een bodywarmer in de kleur van het behaalde niveau in bruikleen, waarbij de afspraak is gemaakt dat de kinderen erg zorgvuldig omgaan met het kledingstuk. Ook kregen de kinderen een persoonlijk paspoort waarin de behaalde badges en onderscheidingstekens worden bijgehouden.

Het  Young Leaders Program bestaat uit 4 niveaus:

Niveau 1: Helpen
In dit eerste niveau maken kinderen spelenderwijs kennis met anderen ondersteunen, leren met plezier, toewijding ontwikkelen en plichtbesef kweken.

Niveau 2: Uitvoeren
In dit niveau voeren kinderen activiteiten uit waarbij ze aan de slag gaat met zorgvuldig en volhardend te werk gaan, samen aan de slag gaan, betrouwbaar zijn, taken plannen, duidelijk communiceren en meedenken.

Niveau 3: Organiseren
In dit niveau werkt een kind aan gepast communiceren, oplossingsgericht handelen, gedrag controleren, samenwerken, overzicht houden, gedisciplineerd werken en zorg dragen.

Niveau 4: Besturen
In dit laatste niveau toont een kind eigen initiatief om zich te ontwikkelen in competenties als leiding geven, visie tonen, motiveren, verantwoordelijkheid dragen, organiseren, gedecideerd handelen en coachen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen