Kunstsessies Ermelo werkt met De Amaniet aan jubileum-plaquette

Foto: Grietje-Akke de Haas

Woonzorgcentrum De Amaniet aan de Varenlaan 129 in Ermelo bestaat 5 jaar. Meer dan genoeg reden vond welzijnsmedewerker Tirza de Lange om van dit heuglijke jubileum een leuk feestje te maken.

Zo wordt er gewerkt aan een blijvende herinnering van het houten jubileum en viert De Amaniet een gezellig ‘onder-ons-feestje’ op woensdagavond 6 juni.

Mozaïek-kunstwerk
De blijvende herinnering wordt een soort van plaquette ingelegd met mozaïek, die komt te hangen op een centraal punt in de gang zodat ieders blik er meteen op valt. Waarom Tirza voor een mozaïek-kunstwerk koos is een bijzonder verhaal.

Mozaïekbankjes
“Als Harderwijkse is Ermelo voor mij onlosmakelijk verbonden met mozaïek, want overal staan van die bijzonder mooie mozaïekbankjes. Vandaar dat ik iets met de mozaïekkunst wilde gaan doen. Navraag bij mijn collega Sandra van Buuren leerde dat ik daarvoor bij Esther Verburgt van Kunstsessies Ermelo moest zijn.” Wat inderdaad klopte. Esther was één van de initiatiefnemers van het mozaïekbanken-project in wijk Oost. Destijds maakte de gemeente Ermelo budget vrij voor buurtverenigingen om de wijk te verfraaien.

Kleurrijk en sfeervol
Esther toog vervolgens aan de slag voor een passend ontwerp waarin amanieten (paddenstoelen) moesten zijn verwerkt, het logo Zorggroep Noordwest-Veluwe (handen) en de jaartallen 2013-2018. De sprekende details wist Esther treffend te verbeelden in een kleurrijk geheel, tegen de achtergrond van een sfeervolle zonsondergang.

Workshop
Samen met stagiaire Saraia Zieleman en cursist Elsbeth Kok gaf Esther een workshop aan de Amaniet-bewoners om ze de kneepjes van het mozaïeken te leren. “Van tevoren hadden we al een paar mozaïeksteentjes geplakt om de werkwijze te verduidelijken.”

Met zijn allen
Niet alleen bewoners werkten aan de jubileum-plaquette. Tirza: “De plaquette heeft ook in het kantoor gelegen zodat medewerkers steentjes konden plakken. Want het steeds onze bedoeling geweest om het met zijn allen te doen.”

Kunstenaar Gerard van Os
Als de plaquette klaar is wordt deze bevestigd tegen een plaat van hout die in bijpassende kleuren is geschilderd door kunstenaar Gerard van Os. Van Os werd plaatselijk flink beroemd door de exposities van zijn schilderijen in de Baanveger, Pinel en in het gemeentehuis. Ook hangen zijn schilderijen in de Dillenburg en De Amaniet. De jubileum-plaquette wordt gecompleteerd met een baklijst in een witte kleur.

Fanfare
Het ‘onder-ons-feestje’ op woensdagavond 6 juni belooft een gedenkwaardige gebeurtenis te worden, met onder meer een bezoek van de fanfare. Bovendien wordt er een diapresentatie gehouden over 5 jaar De Amaniet, die aan elkaar wordt gepraat door Piet de Wilde.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen