Met Vrolijk & Frans lees je in de kerstvakantie al een Frans boek!

Weet je het nog? Je ging na de zomer naar school en leerde lezen en schrijven. Wat de juf of meester beloofde kwam uit; al in de kerstvakantie kon je een boek lezen. Wat een euforisch gevoel gaf dat. Een soortgelijke ervaring belooft Alike Last van Vrolijk & Frans. Met de unieke lesmethode TPR Storytelling (TPRS) leer je de Franse taal moeiteloos vloeiend spreken en verstaan.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Kennismakingsles
Woensdagavond 5 september gaf Alike een kennismakingsles voor het cursusseizoen dat in de week van 18 september van start gaat, op de nieuwe cursuslocatie: Stationsstraat 137, zaal 6. Meerdere mannen en vrouwen kwamen zich oriënteren, ieder om een eigen reden.

Taalbarrière slechten
Zoals een jonge vrouw uit Putten die een prille relatie heeft met een Franstalige Belg. Nu de relatie wat serieuzer wordt maakt ze zich graag de Franse taal eigen. Vooral om zich beter thuis te voelen bij zijn familie wil ze de taalbarrière slechten. Een 50-plusser uit Ermelo wil de Franse taal graag weer oppakken na een vakantie in Frankrijk. “Hoewel ik in het verleden een paar jaar Frans heb gehad, is het weggezakt. Al viel het me tijdens onze vakantie nog mee wat er boven kwam drijven.”

Unieke lesmethode
Welk niveau cursisten ook hebben, ze kunnen allemaal terecht bij Vrolijk & Frans, om op een ontspannen manier de Franse taal te leren spreken, verstaan en lezen, van beginners tot gevorderden. Het unieke van de lesmethode TPRS is dat de Franse taal onder meer wordt geleerd vanuit verhalen. Alike Last, docente Frans, haalde deze methode in 2007 vanuit Amerika naar Europa. “Ons brein is ingesteld op verhalen”, lichtte zij toe, “daardoor leer je de taal makkelijker.” Met een aantal basiswoorden leerde Alike de groep dat een eenvoudig verhaaltje zo is gemaakt.

Geen losse brokken maar een huis
Maar ook liedjes, gedichten, films, (strip) boeken en bepaalde websites zijn beproefde middelen om de Franse taal te verwerven. Waarmee Alike meteen afrekent met de ‘ouderwetse’ lesmethode van woordjes en rijtjes in het hoofd stampen, en zweten om de grammatica onder de knie te krijgen. “Dat zijn namelijk losse stenen”, weet zij uit jarenlang ervaring, “die je niet in een context weet te plaatsen. Wat ik jullie met Vroijk & Frans geef is een huis.”

Leren door te doen
Met een oefening liet Alike zien dat een taal leren ook een kwestie van doen is. Terwijl zij in het Frans de belangstellenden in het Frans vroeg iets te doen: opstaan, zitten, rondlopen, voegde ze ook meteen de daad bij het woord. Meteen met het verzoek haar na te doen. Al vrij vlot kon Alike blijven zitten en wist haar publiek ‘de opdrachten’ uit te voeren zonder dat ze deze nog voor moest doen.

Pruneaux d’Agen
Bovendien benadrukte Alike hoe ontspannen en vrolijk de lessen zijn. Daarnaast besteedt Vrolijk & Frans ruim aandacht aan de Franse cultuur en gewoonten met bijvoorbeeld Franstalige liedjes en chansons en filmfragmenten. Ook proeven de cursisten specialiteiten uit Frankrijk. Zoals gisteravond waar de belangstellenden werden getrakteerd op pruneaux d’Agen, ofwel gedroogde en toch sappige pruimen uit de plaats Agen.

Start lessen
Start lessen Vrolijk & Frans: maandag 18 & dinsdag 19 september 2017. De lessen lopen door tot en met 12 & 13 maart 2018. De inschrijving sluit op vrijdag 15 september om 17.00 uur. Belangstelling of inschrijven?

Overleggen?
Als je meer informatie wilt of bijvoorbeeld wilt overleggen over je niveau, neem dan telefonisch contact op met de docente Alike Last op 0341 551998 of stuur een email naar [email protected].

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen