BouwSports Ermelo maakt avontuurlijk uitstapje op Elliptigo

BouwSports Ermelo aan de Kerkdennen 40-A bood haar leden gisteravond, donderdag 24 augustus, een anderhalf uur durende clinic Elliptigo aan, om kennis te maken met het fenomeen dat nieuwste revolutie is voor je conditie. Daar waren wel oren naar, want wie was niet nieuwsgierig naar de combinatie van hardlopen, fietsen en crossen zonder de gewrichten te belasten. Het werd een avontuurlijk uitstapje dat veel bekijks scoorde.

Tekst en fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Geen step, geen fiets
Oneerbiedig gezegd lijkt de Elliptigo op een uit de kluiten gewassen step met forse pedalen met opstaand randje, handremmen, versnellingen en zelfs een bel. Maar het is geen step en ook geen fiets. Wel wordt gesproken over elliptisch fietsen. Ofwel het maken van een ovale beweging, vergelijkbaar met de vooruit schuivende beweging van een crosstrainer. En daarin zat hem in de eerste instantie de kneep

Zwabberen
Trainers Anthony en Diana de Zwart van run2go.nl uit Putten die de clinic voor de rekening namen, benadrukten dan ook ‘gniffelend’ vooral geen fietsbeweging te maken. Uit ervaring weten ze dat het gros dat namelijk wel doet. Wat volgens het duo altijd een koddig gezicht is. En inderdaad, sommige deelnemers zwabberden de eerste meters heel onwennig over de weg. Maar met instructies van Anthony en Diana kregen ze zowaar snel het elliptisch fietsen onder de knie.

Snel vorderingen
Het gezelschap maakte eerst een paar oefenrondjes op het parkeerterrein van sportcentrum Calluna, waarbij Athony en Diana instrueerden rechtop te staan voor het beste resultaat. De deelnemers maakten zo snel vorderingen dat de trainers het aandurfden om met hen het ‘ruime sop’ te kiezen richting de Drieërweg.

Eng
Eerlijk is eerlijk, in het begin was de route rijden best een beetje eng. Want niet alleen verkeersdrempels nemen bleek een ware uitdaging. Ook hoe je je hand uitstak om richting aan te geven, zwaaien naar verbaasde bekenden en hoe werd je gekriebel ergens op je lichaam de baas met het verplichte twee handen aan het stuur? Diana snelde al gauw te hulp. “Rechtop staan, buikspieren aanspannen en even geen beweging maken; dan kunnen jullie zo een hand los maken van het stuur.”

Zwevend over het wegdek
Al op de Ericalaan leverde het gezelschap het bewijs hoe snel het de kunst onder de knie had. In de juiste cadans zweefden de deelnemers als het ware over het wegdek, nagestaard door voorbijgangers van wie de mond soms openviel van verbazing.

Pittig
De tocht werd een stuk pittiger op de Drieërweg richting Speuld, die bekend staat om zijn stijgingspercentage. Dé uitdaging voor de deelnemers om hun kracht en conditie te oefenen. Waarbij het niet ging om wie het snelste ‘boven’ was. Iedereen werd geadviseerd vooral zijn of haar eigen tempo te pakken.

Onderonsje
Wat maakte dat tijdens een kleine pauze met een paar deelnemers aan Diana kon worden gevraagd over het hoe en waarom van de oprichting van run2go.nl. Diana vertelde onder meer dat zij de Elliptigo aanprijzen om het positieve effect op lichaam en geest zonder de gewrichten te belasten. Daarnaast gaat het om een manier van buitensporten in een prachtige omgeving.

Lekker buiten bezig
Janette Bruining van BouwSports ziet veel mogelijkheden in de Elliptigo. “Het is bijvoorbeeld super voor mensen die kampen met een knieblessure, want de knieën worden niet belast maar de bovenbenen worden wel getraind. Of voor voetballers die moeten herstellen van een blessure. Ze werken aan hun conditie en zijn daarnaast lekker buiten bezig.”

Geen spierpijn
Wat echt alle deelnemers verwachtten, spierpijn in de bovenbenen en achterste, zou geen sprake van zijn beloofde Diana. Hoogstens wat vermoeide benen en spierspanning in armen en nek vanwege het krampachtig vasthouden van het stuur door onwennigheid. Haar voorspelling bleek de volgende ochtend te kloppen als een bus.

run2go.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen