Jansen Elektro & Beveiliging Ermelo geeft goede voorbeeld met plat dak vol zonnepanelen

Iedereen weet het: de huidige generatie móet overstappen naar duurzame energie om zo de klimaatverandering tegen te gaan. Zo voorkomen we dat onze kinderen met de brokken zitten. En ‘dichter bij huis’: anders halen we de lokale ambities niet. Ermelo wil in 2030 volledig energieneutraal zijn, d.w.z. in zijn eigen energiebehoefte kunnen voorzien.

Door Gert Spijker, met fotoreeks

“De knop moet om! Energiereductie en inzet van andere energiebronnen verdienen nog meer aandacht.”, zegt Gerco Jansen van Jansen Elektro & Beveiliging. “Veranderingen beginnen vooral met het besef dat we niet op dezelfde manier met ons energieverbruik kunnen doorgaan. En vóóral ook met het benul, dat het leuk is om hier bewust mee aan de slag te gaan. Hoe mooi is het niet om te zien, dat investeren in duurzaamheid zichzelf vaak snel terugbetaalt?”, aldus de Ermelose ondernemer, die gelukkig ook vele positieve ontwikkelingen ziet.

Belangrijke rol voor domotica
“Verduurzaming komt steeds meer op gang. Ook in Ermelo. Bedrijven en particulieren produceren steeds vaker hun eigen energie. Een prachtig voorbeeld is wat Tomassen Duck-To deed: plaatsing van ruim 7.500 zonnepanelen (ca. 2 voetbalvelden) op zijn daken. Onderschat ook de mogelijkheden van domotica niet. Ik zie meer en meer dat met automatisering van installaties voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie, verlichting en zonwering mooie energiebesparingen gerealiseerd worden.”

Niet lang nadenken
Terwijl Jansen de laatste tijd vele duurzaamheidsadviezen aan zijn klanten gaf, legde hij het dak van zijn eigen bedrijfspand aan het Jagerserf vol met zonnepanelen (ca. 115 m2). Mede-eigenaar Niels Callenbach van OrangeTalent en hij hoefden over de investering niet lang na te denken. “Deze past bij onze duurzaamheidsambities. De panelen van tegenwoordig zijn van prima kwaliteit. Na 25 (!) jaar is de verzekerde opbrengst nog altijd 80%. Bovendien, de rente is laag en de Groenbank van de Rabobank maakte het voor ons extra aantrekkelijk. Onze terugverdientijd is slechts 9 jaar. Tja, dan is een beslissing al gauw genomen. Bovendien, ik geef graag het goede voorbeeld (ha, ha). We voorzien nu voor 80% in ons eigen energieverbruik. Dat is echt kicken!”

Informatie
Behoefte aan meer informatie, advies en/of een berekening over bijvoorbeeld besparingen of terugverdientijden? Het team van Jansen Elektro & Beveiliging is u graag van dienst.
——————————————————————————————————————–
Jansen Elektro & Beveiliging is gevestigd aan het Jagerserf 24 op het Bedrijventerrein Veldzicht in Ermelo. Web: www.jansenelektrotechniek.nl. Tel.: (0341) 55 02 00.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen