Tip van Jansen Elektro & Beveiliging Ermelo: check de meterkast!

Gerco Jansen van Jansen Elektro & Beveiliging.
Gerco Jansen van Jansen Elektro & Beveiliging.
Foto: Gert Spijker

Een brand in een meterkast is bij zowel bedrijven als particulieren bijna altijd desastreus. Een verzekeraar betaalt niet in geval van ondeskundige aanpassingen. “Valt stroom uit, dan is dat meestal snel op te lossen. De gevolgen van brand zijn vele malen groter. Iets om bij stil te staan”, aldus Gerco Jansen van Jansen Elektro & Beveiliging uit Ermelo.

Door Gert Spijker

Volgens de Ermelose ondernemer is er op gebied van bedrijfszekerheid, en vooral ook veiligheid, nog heel veel te winnen: “Bij meer dan de helft van de groepenkasten blijft controle achterwege. Recent onderzoek wees uit dat 40% van de aardlekschakelaars nooit wordt gecontroleerd. Een teken aan de wand is dat vele ondervraagden niet wisten of zij een over een overspanningsbeveiliging beschikken. Ik vind dat griezelig.”

Overspanningsbeveiliging heel belangrijk
Jansen wijst erop dat met eenvoudige maatregelen al veel te bereiken valt: “Een rookmelder waarschuwt bij rookontwikkeling. Met een zaklamp heeft u bij stroomuitval altijd licht bij de hand. Die attributen horen dus in iedere meterkast! Verder pleit ik ervoor om minimaal twee keer per jaar de aardlekschakelaar te testen. Deze schakelt de stroom uit als er bijvoorbeeld een draadje los zit bij een apparaat. En, bij iedere installatie is een overspanningsbeveiliging heel belangrijk. Deze zorgt ervoor dat elektrische apparatuur wordt beveiligd bij een te hoge spanning, zoals een blikseminslag.”

Rommelhok
“Tot slot nog twee belangrijke tips. Maak van de meterkast geen rommelhok. In de dagelijkse praktijk wordt de meterkast vaak als opbergruimte gebruikt. Daarmee wordt de toegang belemmerd. Bovendien, een brand slaat daardoor makkelijk om zich heen. Helemaal fout is natuurlijk het bewaren van brandbare materialen in de meterkast.”

Contact
Het team van Gerco Jansen is bedrijven en particulieren graag van dienst bij het realiseren van optimale veiligheid in de meterkast. Jansen Elektro & Beveiliging is gevestigd aan het Jagerserf 24 op het Bedrijventerrein Veldzicht in Ermelo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen