BouwSports Ermelo leert ouderen zichzelf te verdedigen

Foto: Grietje-Akke de Haas

BouwSports Ermelo aan de Kerkdennen 40a geeft vanaf vandaag, vrijdag 13 januari, een cursus zelfverdediging aan ouderen. Dit op verzoek van de ouderen zelf. Tijdens de eerste Beweeg- en Beleefbeurs voor 50-plus op 11 november in de Triade gaven 60- en 70-plussers aan hier behoefte aan te hebben.

Angstige tijd
Wim Bouw die de cursus gedurende 6 weken op vrijdagmiddag geeft, begrijpt het wel. “Het is immers een angstige tijd omdat er van alles gebeurt in de wereld. Dan is het goed om het er met elkaar over te hebben. Want de tijd is voorbij dat je iedereen binnen kan laten. Dat is wel heel vervelend, maar het is nog vervelender als ze je spullen uit je huis halen.”

Risico’s
De cursus moet deelnemers bewustmaken van de risico’s die ze lopen. Hoewel Wim uitgaat van een bepaalde les-structuur wordt het ook vooral een interactieve cursus. “Zo gaan we de dingen op een rij zetten waarop ik vervolgens inspeel.”

Groot doelwit
Een onderwerp als de attitude van ouderen komt zeker met rollenspellen aan bod om vervelende situaties bij ouderen te voorkomen. “Als iemand bijvoorbeeld bij ze aanbelt uit naam van een bepaald of stichting, dan moeten ouderen het heel gewoon gaan vinden dat ze degene om een legitimatie vragen. Ouderen zijn tegenwoordig immers een groot doelwit voor boeven.”

Weerbaarder worden
Ook leren ouderen lichamelijk weerbaarder te worden. “Natuurlijk kun je van ouderen geen vechtmachines maken. Ze kunnen echter wel met simpele maar effectieve methodes oefenen om assertiever te zijn. Zo oefenen we bijvoorbeeld slaan en schoppen, en wat voor impact dat heeft op de belager. In die zin is het vaak beter iemand van je af te duwen dan van je af te slaan.”

Belangstelling?
Belangstelling in de cursus zelfverdediging voor ouderen? Neem contact op met BouwSports via 0341-416643 of [email protected]. Zie ook bouwsports.nl

.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen