SILK schittert zaterdag in jubileumvoorstelling van DansFabriek S.I.L.K Ermelo

Golven die zich terugtrekken, weer aanzwellen en tegen de waterkant stukslaan, je voelt de waterdruppels bijna in je gezicht spatten. Met de dans Riverside weet dansgroep SILK van de gelijknamige Dansfabriek treffend en sierlijk het getij uit te beelden.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

SILK is dan ook het paradepaardje van Ermelo’s modernste dansschool, geniet eigenaar Renate Goossensen. “Alle leden werken super hard, maar SILK is mijn trots, de talentengroep.” Net als de andere groepen van Dansfabriek S.I.L.K. oefenen de negen meiden van SILK voor de jubileumvoorstelling DansTaal op zaterdag 16 januari in Theater De Dialoog. Voor Renate zelf en hiphop-danser Timo is ook een rol weggelegd in één van de drie dansen die SILK opvoert.

Het oefenen is hard werken voor de meiden, maar de inzet en passie spatten van ze af, zo zijn ze van plan het publiek een top show voor te schotelen. Onder het geven van instructies danst Renate net zo fanatiek mee. “Achter, achter, draai, rechts, links, draai, 5,6,7 en hup, hup, hup, sprongetje hup.” De lange weelderige staarten van het gros van de meiden zwiepen in het rond, over de vloer en voor hun gezicht langs. “Nu doen we de capuchon op die we nog niet hebben”, vervolgt Renate, “en dan word jij opgehaald door Timo.” Een paar seconden flaneert één van de meiden op de sterke schouders van Timo door de zaal, met hoogrode blosjes en glinsterende ogen van spanning én puur plezier.

Vanaf een bankje aan de kant volgt Indra van Wijk (12) vrijwel alle bewegingen van dansgroep SILK. Ze is het nichtje van Renate die een bron van inspiratie voor haar is. “Misschien wil ik later haar dansschool wel overnemen.” Ruth (16) neemt even pauze. “Ik dans al 3,5 jaar bij de Dansfabriek en zit sinds een half jaar bij dansgroep SILK. Ik vind het erg leuk met meiden te dansen die ongeveer van dezelfde leeftijd zijn. Iedereen gaat ervoor en probeert elkaar te helpen. Soms is het dansen wel zwaar, maar als de dans dan af is, is het eindresultaat zó prachtig. Het mooie is de diversiteit aan dansen die je leert. In een dans met een langzaam ritme kun je bijvoorbeeld je gevoel leggen. Met een ritmische en moderne dans kun je juist lekker uit je dak gaan.”

Renate lacht: “Vooral de jonge meisjes bewonderen de meiden van SILK. ‘We willen net zo goed worden als SILK’, zeggen ze dan. Waarop ik antwoord: ‘Dat kan, maar dan moet je oefenen, oefenen en oefenen’. Hoe dan ook echter, plezier in het dansen staat bij de Dansfabriek voorop. Als er iets fout gaat is dat niet erg, proberen we het gewoon nog een keer.”

Met de jubileumvoorstelling op zaterdag 16 januari in Theater De Dialoog viert Dansfabriek S.I.L.K het vijfjarig bestaan, met een voorstelling om 16.30 uur en om 19.30 uur.

Banner DansFabriek SILK

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen