Vliek Tweewielers viert 80 jaar fietsverstand in hetzelfde pand

Foto: Grietje-Akke de Haas

Vliek Tweewielers viert dit jaar een wel heel bijzonder jubileum. Het pand aan de Groeneweg 17 is namelijk het adres waar al 80 jaar vakmanschap op het gebied van fietsen huist.

Rikkert en Berend Vliek zien de mijlpaal als te speciaal om ongemerkt voorbij te laten gaan. Inmiddels zijn vader en zoon de archieven ‘ingedoken’ om de afgelopen 80 jaar globaal op een rij te krijgen. Van de afgelopen 44 jaar is dat geen enkel probleem. Rikkert herinnert zich nog goed – het was op 2 april 1971, een dag na mijn verjaardag– hoe hij als heel verlegen jochie van 14 jaar aan de slag kon bij Rijwielzaak Bakker. “Maas Bakker en mijn vader Wieg waren beide ouderling in de Nieuwe Kerk. Ik was eentje uit een gezin van 9 kinderen, en Bakker vroeg aan mijn vader of één van zijn jongens bij hem in de fietsenwerkplaats wilde werken.” Rikkert zat destijds op de LTS en had niets met het fietsenvak. “Ik kom immers van de boerderij, maar bij Bakker geld verdienen leek me wel wat. Bovendien had ik toen geen idee wat ik wel wilde gaan doen.” Al gauw bleek het vak hem goed te bevallen en ook Bakker was content met zijn jonge werknemer. Naast zijn werk keerde Rikkert ook terug naar de schoolbanken voor het vakdiploma om zelfstandig een winkel te kunnen runnen.

Van de jaren ervoor blijkt dat niet alles van de geschiedenis van het pand is gedocumenteerd, of verloren is gegaan. Via allerlei kanalen en bronnen, krantenknipsels en bouwtekeningen wordt geprobeerd de belangrijkste mijlpalen boven water te halen. Zo staat vast dat het woonhuis stamt uit 1909 en in 1937 een vergunning werd aangevraagd door Willy Townsend voor een reclamebord voor een rijwielreparatiezaak. In 1950 nam Maas Bakker de zaak over en breidde deze gestaag uit tot een florerende rijwielhandel zo valt te lezen in het Veluws Nieuwsblad van 17 juni 1976, waar op de voorpagina melding wordt gemaakt van het zilveren jubileum. In 1992 neemt Rikkert met zijn vrouw Beppie het bedrijf over onder de naam Vliek Tweewielers.

Zoon Berend (25) is na zijn HBO studie Commerciele Economie/sportmarketing in de voetsporen van zijn vader getreden. Hij houdt zich vooral bezig met het klantencontact, het commerciële aspect van de rijwielspeciaalzaak, de promotie, verkoop tot onlinezaken. “Eigenlijk alles, behalve het repareren van fietsen, maar daar hebben we dan ook 3 gediplomeerde fietstechnici voor.” Affiniteit met het fietsenvak heeft Berend altijd gehad. Hij hielp zijn vader in de zaak naast zijn studie en in de vakanties. Bovendien liep hij stage bij Kruitbosch, de totaalleverancier en specialist op het gebied van fietsen, onderdelen en accessoires.

Tachtig jaar fietsverstand in hetzelfde pand viert Vliek Tweewielers met een jubileummaand van 15 mei tot 15 juni met spraakmakende actie-aanbiedingen en leuke activiteiten. Eén van de hoogtepunten is de historische route door de winkel in samenwerking met oud-medewerker Okke van de Streek (71) waar met een prijsvraag de kennis van klanten wordt getest, met bijbehorend prijzenpakket. Het tot nu toe verzamelde materiaal voor de route is ongekend leuk en reuze interessant. Een hoge bi, een 100 jaar oude fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel, maakt bijvoorbeeld deel uit van de route. Maar ook rijwielen uit de zeventiger jaren zijn prominent en in originele staat te bewonderen. Zoals de racefiets van het type Koga Miyata, een Gazelle quickstep vouwfiets tot een Batavus fiets. Bijzondere items vormen de carbidlampen van voor de Tweede Wereldoorlog, compleet met vering, die werd gebruikt als verlichting voor op de fiets, rijwielbelastingplaatjes uit de jaren 30 tot een kilometerteller uit de jaren 70.

Daarnaast wordt in de jubileummaand een mountainbike verloot. Het enige dat een liefhebber hoeft te doen is de naam en contactgegevens op een kaartje in te leveren om kans te maken op de tweewieler. Een ander hoogtepunt is de fietspuzzeltocht op donderdag 11 juni door de prachtige omgeving van Ermelo. Belangstellenden worden verzocht zich voor 4 juni aan te melden. Aansluitend vindt er in de winkel aan de Groeneweg 17 een feestelijke afsluiting plaats onder het genot van een hapje, snapje en een drankje waarbij ook de diverse prijswinnaars worden bekendgemaakt.

Banner Vliek Algemeen 300x125

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen