Verbaas je over de bijzondere sculpturen van vilt van Ermelose fiber-artist Bianca Uittenbogaard

Het is bijna eng zó levensecht ogen de viltsculpturen die Bianca ‘boetseert’.Wie de woonkamer annex atelier van Bianca Uittenbogaard binnentreedt waant zich in een sprookjeswereld, zó wijkt de inrichting af van de regulier ingerichte woonkamers. Waar de vele ‘tentoongestelde’ viltsculpturen een belangrijke bijdrage aan leveren, voornamelijk dieren.

De meeste lijken zo levensecht dat je in de eerste instantie een geprepareerd dier vermoedt. Het oog wordt echter gestreeld door tederheid die de zachte vachtjes uitstralen. Wat alles te maken heeft met het gebruikte materiaal; wol dat ‘geboetseerd is tot vilt. 
Bianca heeft meteen een leuke anekdote klaar. “Ik wilde het viltsculptuur van een poes aan iemand laten zien. Dus ik had haar achterop de fiets onder de snelbinders. Je wil niet weten hoeveel verontwaardigde reacties ik onderweg heb gehad.” 
Heilige drang
Boetseren dekt de manier van werken het beste. “Je begint met een pluk wol en boetseert het van binnen naar buiten tot een sculptuur. ” Een tijdrovende en pittig handambacht dat zoals Bianca ze omschrijft, vormt krijgt door het gebruik van ‘hele gemene naalden’ met weerhaakjes en een vlijmscherpe punt. “Daarmee maak je van de wol als het ware één grote klit zodat het materiaal stevig wordt.” Bianca vindt het erg leuk om te doen. “Het is een soort van heilige drang. Ik word ook erg chagrijnig als ik niet creatief bezig kan zijn.”  
Een aantal sculpturen, waaronder de muisjes, worden tentoongesteld bij Juwelier Van Dam in winkelcentrum de Enk. Daarnaast exposeert Bianca tijdens de atelierroute op 23, 24 en 25 mei in ’t Veenhuusje aan de Veenwaterweg 16 in Putten.
Zie voor een indruk de fotoreeks én www.felted-friends.com
gallery
2397
Sculpturen van vilt
Het is bijna eng zó levensecht ogen de viltsculpturen die Bianca ‘boetseert’.Wie de woonkamer annex
https://ermelo.nieuws.nl/zakennieuws/20140502/verbaas-je-over-de-bijzondere-sculpturen-van-vilt-van-ermelose-fiber-artistbianca-uittenbogaard/
2014-05-02T14:32:26+00:00
https://ermelo.nieuws.nl/media/sites/109/2014/05/d464wktjhgx2kx78zep00lmns-18en-bianca-1.jpg
Zakennieuws