Autisme Spiegel Ermelo biedt doelgroep handvatten voor de chaos waarin ze leven

Foto:

‘Wat wij in een fractie van een seconde zien, is voor hen constant een kwestie van puzzelen’.Bevlogen en betrokken. Dat is Mariëtte Robbemond als ze over haar passie praat; kinderen en volwassenen coachen met een stoornis in het autistisch spectrum, én de mensen in hun omgeving. Sinds vorig jaar heeft haar passie zijn beslag gekregen met de opening van haar eigen praktijk Autisme Spiegel. 

Ambitie
Robbemond is niet bepaald een onbekende in Ermelo. Van de 23 jaar dat ze werkzaam is in het basisonderwijs, was zij 15 jaar lang leerkracht aan de Julianaschool. Tot het moment dat dat er een nieuwe ambitie op haar pad kwam; kinderen helpen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Sindsdien is zij leerkracht in het Speciaal Onderwijs Cluster 4, op de Dokter A. Verschoorschool in Nunspeet.  “Ik heb nooit de ambitie gehad om op een school voor speciaal onderwijs te gaan werken. Wel heb ik altijd iets gehad met kinderen die op gedrag uitvielen.” 
Handvatten geven
Tachtig procent van de kinderen op de Verschoorschool heeft een stoornis in het autistisch spectrum. “Het is vaak een chaos waarin ze leven. Daardoor weten ze geen raad met de wereld om zich heen. Als leerkracht help ik ze staande te houden, handvatten te geven. Probeer te ontdekken waar hun gedrag vandaan komt. Want ze doen het niet expres, het is puur onvermogen.” Ze kan legio voorbeelden opsommen hoe ze met haar ervaring en haar opleiding tot autisme-coach er gericht op kan reageren voor het tot een ‘explosie’ komt. 
Sleutel vinden zodat het wel lukt
“Kinderen met ASS verwerken de wereld in stukjes. Wat inhoudt dat ze een teveel aan prikkels en informatie niet op de juiste manier kunnen verwerken. Dat leidt tot boosheid, paniek en frustratie waar ze niets mee aankunnen, om vervolgens te ‘exploderen’. Ik vind het geweldig om er gericht op te reageren zodat ze wel verder kunnen. Dus voor het tot een ‘explosie’ komt een time-out tijdens de les in te lassen. Ik probeer in hun denkwereld te kruipen en de sleutel te vinden zodat het hen wel lukt om mee te doen. Dat is mijn uitdaging.”
Laatjes blijven maar openspringen
Het leren op school bijvoorbeeld. “Deze kinderen zijn vaak zo druk met alles in de gaten houden, dat is erg moeilijk voor ze is de stof op te nemen. Want het hoofd zit al zo vol. Dan is het zaak voor een zo prikkelarme mogelijke omgeving te zorgen, zodat ze de leerstof wel op kunnen nemen. Dan komt het in kleinere stukjes binnen en is er geen probleem.”
Maar ook pubers en volwassenen helpt Robbemond met bijvoorbeeld de chaos in het hoofd op te ruimen. “Met het zogenoemde kastje/laatjes-systeem. Want voor hen is het heel belangrijk dat ze een laatje kunnen sluiten, anders blijven ze maar openspringen.”
Eén op één begeleiding
Robbemond ontdekte dat in het één op één coachen van mensen met ASS haar werkelijke passie ligt. Ze schoolde zich met verschillende opleidingstrajecten tot allround autisme-coach en opende de praktijk Autisme Spiegel. “Elk persoon met autisme is uniek”, is Robbemond van mening. “Mijn missie is vanuit de sterke punten van autisme te werken. In die zin geef ik mensen geen therapie, maar coaching, ze moeten zelf aan het werk gaan.”
Doelgroep
Autisme Spiegel is voor volwassenen en kinderen die behoefte hebben aan begeleiding en coaching bij de dagelijkse activiteiten en/of bij persoonlijke problemen die men ondervindt door het hebben van autisme. Mensen uit de omgeving van de persoon met autisme kunnen betrokken worden bij het proces van begeleiding en coaching.
“Mijn werkwijze kenmerkt zich door een persoonlijke benadering en aanpak van de hulpvraag. Iedere persoon is uniek en hij of zij wordt dan ook op een unieke persoonlijke manier benaderd en begeleid. Ik wil op een persoonlijke manier helpen en begeleiden in de dingen waar moeite mee is of die problemen geven. We kunnen samen gaan ontdekken wat jouw sterke kanten zijn om die verder uit te bouwen en daar gebruik van te maken. Hoe het coaching traject er uit zal zien hangt af van jouw hulpvraag.”
Voor alle informatie: www.autisme-spiegel.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen