De fietsen, onderdelen en accessoires zijn niet aan te slepen, zó populair is fietsen. Hier en daar dreigt zelfs een tekort doordat de vraag hoger is dan het aanbod. Door de slimme manier van bestellingen te hebben geplaatst bij onder meer dealershows en de goede contacten met leveranciers, redt De Fietshalte, de fietsenwinkel aan de Dokter van Dalelaan 58 in Ermelo (tegenover het NS-station), het elke keer weer de klant van dienst te zijn.
Met fotoreeks.
Massaal op de fiets
Een hele gezonde voorraad aan fietsen, onderdelen en accessoires. Daar kan de klant op rekenen volgens eigenaar Stephan Lieftink en zijn rechterhand Quinten Hofman. Fietsen zat de laatste jaren al enorm in de lift is hun ervaring. In de eerste instantie omdat een gezonde levensstijl werd gepromoot vanuit de overheid, en juist fietsen erg gezond is. Vervolgens maakte de e-bike zijn opmars in vele verschillende soorten en maten. Wat omarmt werd door jong en oud. Voor de vrijetijdsbesteding, maar helemaal als veiliger, gezonder en goedkoper alternatief voor de auto en het openbaar vervoer. Tegenwoordig, door de huidige corona-crisis, stapt bij wijze van zowat heel Nederland massaal op de fiets om de natuur in te trekken.
'Zien en gezien worden'
Daarnaast is door de toenemende populariteit de fiets al lang niet meer het praktische vervoermiddel van weleer. Meer en meer wordt de fiets een manier om je als persoon of groep te onderscheiden, net als dat gebeurt met auto's en motoren. "Zien en gezien worden", is de ervaring van Stephan Lieftink bij stops tijdens MTB-tochten. Oók als het om de outfit gaat. De Fietshalte speelt hierop in met Oakley fietsbrillen. Sinds kort is dit gerenommeerde merk nieuw in het assortiment van De Fietshalte. "Er was veel vraag naar een goede fietsbril", licht Stephan Lieftink toe zijn keuze toe. "En dat zijn de fietsbrillen van Oakley. Deze hebben onbreekbare glazen en versplinteren dus niet." Naast dat dit merk bekend staat om zijn topkwaliteit en exclusiviteit, gaat het tevens om een 'must have product' als type fietsbril dat bezig is uit te groeien tot een cultmerk.
Enorm in opmars
De animo om zich te onderscheiden is ook goed te merken in de keus voor een fietstenue zo heeft Stephan ondervonden. "Dat is echt enorm in opmars. Vaak gaat het om een groep gelijkgestemden die daarmee het 'wij-gevoel' wil versterken. Daarom hebben wij als De Fietshalte besloten gepersonaliseerde fietskleding aan te bieden met het logo van De Fietshalte, tégen een scherp tarief."
Fietswerkplaats op de schop
De toenemende populariteit voor de fiets zorgt voor zo'n topdrukte bij De Fietshalte, dat in het najaar/winter het verbouwen van de werkplaats op de planning staat. Er is gewoonweg meer ruimte nodig om de klant goed van dienst te zijn, vertelt Quinten Hofman die tevens werkplaatschef is. Ook wordt de werkplaats nog meer gemoderniseerd. Met de opkomst van de e-bike immers is de manier van fietsen repareren erg veranderd en verandert nog steeds. Niet zelden komt de computer eraan te pas om problemen op te sporen. Met die informatie wordt de reparatie een stuk eenvoudiger, sneller en goedkoper. Daarnaast wil De Fietshalte blijven voldoen aan de toenemende milieueisen in de fietswerkplaats.
Ruimtewinst
Er gaat niet uitgebouwd worden om de fietswerkplaats te updaten. Juist door de beschikbare ruimte efficiënter in te delen is het streven dat de werkplaats rond het einde van het jaar klaar is voor optimale service naar de klant toe. "Hoe efficiënter de werkplaats is ingericht, hoe korter de wachttijd voor de klant", meent Quinten Hofman. Zo wordt er een tussenmuur uitgebroken. In vierkante meters uitgedrukt geeft dit een ruimtewinst van 15 vierkante meter. Daarnaast worden er ruimere plekken gerealiseerd voor de fietstechnici door de aanschaf van fietsliften. Bovendien wordt de vloer vervangen door een vloeistofdicht exemplaar, wordt de werkplaats brandveiliger gemaakt, krijgt een kluis voor de accu's van e-bikes en nieuwe en energiezuinige verlichting.