Met de arbo veilig ondernemen, samen met je personeel

19 nov , 17:54 Zakelijk
47en arbo
Eigen foto
ADVERTORIAL - Het is in Nederland goed geregeld als het op veiligheid aankomt tijdens arbeid, verricht door een werknemer. Ook al ben je als enige werknemer in dienst bij een bedrijf en zou je een 0-urencontract hebben, dan nog is je werkgever verplicht een basiscontract af te sluiten met de arbodienst. Deze ontleent zijn bevoegdheid aan de zogenaamde Arbeidsomstandighedenwet (of kortweg arbo). Dit is een Nederlandse wet met regelgeving bedoeld voor zowel werknemers als werkgevers. Doel van de wet is het bevorderen van de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers. Dit bereikt men door ongevallen en ziektes, die zich tijdens arbeid voordoen, te voorkomen.
Risico-inventarisatie en -evaluatie vaststellen
Er rust een duidelijke verplichting op de werkgever met betrekking tot werkomstandigheden. Goede voorlichting over de arbeidsrisico’s is er een van. Dit is vastgelegd in een document dat opgesteld is na een RI&E: Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Hierin zijn alle bedrijfs- en arbeidsrisico’s benoemd en is er een duidelijk plan van aanpak hoe deze te elimineren. Risico’s die zichtbaar zijn, maar ook de onzichtbare. Een zichtbaar risico is bijvoorbeeld een machine waarvan de veiligheidsvoorziening tijdelijk overbrugd is, die er normaal voor zorgt dat de machine automatisch stopt als een veiligheidskap opengaat. Een onzichtbaar risico kan zijn een werknemer die langdurig met gevaarlijke stoffen werkt en pas na jaren hiervan ziek wordt.
Nadenken over de mogelijke risico’s en redenen voor verzuim
Een werkgever moet dus risico’s in kaart brengen en z’n werkprocessen door en door kennen. Is er blootstelling aan chemische stoffen? Hoe is de psychische en fysieke belasting? Is er causaal verband tussen de ziekte van de medewerker en de arbeidsomstandigheden en hoe is dan de begeleiding van hem geregeld? Zijn de werkomstandigheden verbeterd als je medewerker na de verzuimbegeleiding weer aan het werk gaat? Je arbodienst gaat samen met jou als werkgever om tafel om antwoorden te krijgen op deze vragen. Zij zijn een belangrijke schakel bij beperking van risico’s, veilig werken, verzuimmanagement en een efficiënte re-integratie.
Regelmatige controle op je beleid
Gevraagd en ongevraagd vinden er toetsingen plaats over je gezondheidsbeleid. Dit houdt jou als werkgever scherp. Want het verlagen van het verzuimpercentage is niet alleen in het voordeel van de werknemer, maar ook van je organisatie. Verzuim kost namelijk altijd geld. TNO heeft berekend dat een zieke werknemer 250 euro per dag kost, maar dit kan door bijkomende kosten oplopen tot wel 1.000 euro per dag. Zijn zij langdurig ziek, dan ben je toch verplicht om gedurende 104 weken 70 procent van het loon door te betalen.
Prettige samenwerking met de arbo
Als werkgever heb je natuurlijk ook je eigen behoeften. Graag wil je jouw eigen visie ter sprake brengen. Je hebt een arbodienst nodig die je snapt en die op basis daarvan de juiste diensten aanbiedt. Probeer daarom met meerdere arbodiensten het gesprek aan te gaan, het gaat om jouw specifieke behoefte. Breng je wensen in kaart en benoem eventuele knelpunten. Dan ga je een langdurige en prettige samenwerking met de arbo aan.