Loon- en Grondverzetbedrijf Fa. W. Timmer & Zn. Ermelo stapt over op Blauwe Diesel 20

17 okt 2019, 19:10 Zakelijk
42en timmer
Grietje-Akke de Haas

Loon- en Grondverzetbedrijf Fa. W. Timmer & Zn. stapt met zijn complete machinepark over op Blauwe Diesel 20. Daarmee levert het bedrijf aan Nijkerkerweg 95 in Ermelo zijn aandeel in de reductie van de CO2-uitstoot. Vandaag, donderdag 17 oktober, nam het bedrijf de nieuwe brandstof officieel in gebruik, door de grote tank op het terrein te vullen.

"We zijn er dan wel meer geld aan kwijt", licht mede-eigenaar Wouter Timmer toe, "maar de kwaliteit van de brandstof spreekt ons erg aan, waardoor het beter is voor onze machines, beter voor het milieu en het geeft voordelen bij aanbestedingen voor opdrachten."

Machinepark

Het machinepark van Timmer dat overstapt op Blauwe Diesel is er eentje waar je 'u' tegen zegt: 9 tractoren, 11 graafmachines, vrachtwagens, een zandauto, 6 transportwagens voor het vervoer van de kleinere graafmachines en landbouwmachines als een grasmaaier en een hakselaar.

Echt blauw

De Blauwe Diesel is ook echt blauw laat Chris van Lopik van Guliker's Gas- en Oliehandel BV, zien. Het bedrijf uit Putten is al sinds de oprichting van Timmer in 1948, de vaste leverancier van de brandstof voor het machinepark. Blauwe Diesel is een nieuw type dieselbrandstof legt Van Lopik uit.

Afgewerkte plantaardige olie

Het betreft HVO, wat staat voor 'Hydrotreated Vegetable Oils', en is een synthetische diesel. "Dit houdt in dat de Blauwe Diesel gemaakt is uit afgewerkte plantaardige olie, dat heeft gediend in de voedselketen. Bijvoorbeeld slaolie en bakolie; de afgewerkte plantaardige olie wordt zelfs uit het buitenland geïmporteerd voor dit doel. Daarentegen wordt gewone diesel gewonnen uit olie, een fossiele brandstof. Blauwe Diesel is dus geen fossiele brandstof en daardoor CO2 reducerend."

Meerdere varianten

HVO is er in meerdere varianten getuigen de nummers achter Blauwe Diesel. Van Lopik: "Aan het nummer 100 hangt een dermate hoog prijskaartje dat het nog te kostbaar is. Voor 100 procent geldt overigens een CO2 reductie van 89 procent. De grondstoffen voor Blauwe Diesel komen immers overal ter wereld vandaan, deze vervoersmiddelen rijden niet op Blauwe Diesel."

20 variant

Timmer koos voor de 20 variant, wat een CO2 reductie betekent van 17 procent. Prijstechnisch licht Van Lopik toe, was dit het meest voordelige alternatief voor de gewone diesel. "Praktisch gezien was de 20 variant ook het beste alternatief in verband met ingewikkelde procedures bij de fabrikanten."

Energieneutraal

Timmer heeft milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo werd in 2018 werd het dak van de hal waar de machines staan vol gelegd met zonnepanelen, waardoor het bedrijf energieneutraal is.

Familiebedrijf

W. Timmer is een echt familiebedrijf. Wouter Timmer is in 1948 begonnen als loonbedrijf. Het bedrijf is in 1996 overgenomen door zoon Marten Timmer. In 2001 werd kleinzoon Wouter (42) mede-eigenaar. Ondertussen werkt kleinzoon Henri (27) ook bij W. Timmer.