Als het aan de inzet, ervaring, lef en enthousiasme van Pieter Bos (31) ligt, dan is het absoluut niet nodig dat zijn vrouw over een tijd alsnog een beroep moet doen op John Williams van het realityprogramma 'Help, mijn man is klusser!'. Bovendien heeft het stel de hulp ingevlogen van Veluwse Architecten aan de Stationsstraat 36A in Ermelo. Het wordt voor beide partijen een fantastische uitdaging.
Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.
Verrassing
Vanmorgen, woensdag 3 juni, kwam Bertho Verhoef, mede-eigenaar van Veluwse Architecten
, poolshoogte nemen van de bestaande situatie van de woning. Hij nam meteen een collega mee met meetlint én een taart als verrassing. Pieter is namelijk de duizendste opdrachtgever voor Veluwse Architecten.
Boerderijstijl
Het huis maakt onderdeel uit van een karakteristieke twee-onder-een-kapwoning aan het Ribespad, ontworpen in de boerderijstijl en stamt uit 1939. Destijds betrof het een landelijke omgeving met meer boerderijwoningen. Een compleet contrast met de wijk in Ermelo Oost anno 2020.
Groene en roze tegeltjes
Wie echter het tuinhekje passeert waant zich weer terug in de tijd, zo authentiek oogt de jaren 30 stijl woning nog, met zelfs een bakhuis. Daarnaast staat de twee-onder-een-kapper op een perceel van 422 vierkante meter, wat plek biedt aan een ruime tuin die een oase van rust uitstraalt. Net zo authentiek oogt het huis vanbinnen; hokkerig, met gaskachels, groene tegeltjes tegen de wand van de keuken en roze in het badkamertje en in het toilet, schrootjesplafonds tot diverse dichte paneeldeuren met het typerende oude deurbeslag.
Geen badkamer
Een stijl die is doorgevoerd op de eerste verdieping met een overloop en 3 slaapkamers en een vlizotrap naar de bergzolder, maar zonder badkamer. Ofwel..., de woning voldoet bij lange na niet aan de eisen van de huidige tijd. Maar wat moderniseer je en welke authentieke elementen moeten juist behouden blijven? Temeer omdat Pieter ook nog een aanbouw wil maken voor een grote woonkeuken met openslaande deuren en uitzicht op de tuin.
Uitdaging
En daarin zit voor beide partijen de uitdaging. Want het plan is het huis te moderniseren, er een nul-op-de-meterwoning van te maken en om bepaalde authentieke elementen te bewaren. De gevels lichten Bertho en Pieter toe, blijven grotendeels staan. Wel gaat het dak eraf om geïsoleerd te worden, zoals ook de rest van de woning. De raamkozijnen krijgen triple glas en de gaskachels worden vervangen door een warmtepomp. Veluwse Architecten
tekent voor het ontwerp van de verbouwing en adviseert hoe de oplossingen voor een nul-op-de-meterwoning zo goed mogelijk in bouwkundig opzicht vallen in te passen.
Mega investering
Het gaat een mega investering worden beseft Pieter, waarbij hij een beroep doet op bestaande subsidies voor alle installatiewerkzaamheden, de warmtepomp en zonneboiler, de ISDE subsidie die geldt bij de aankoop van 2 energiebesparende maatregelen en de BTW teruggave voor aanschaf van de zonnepanelen die gelegd worden op de nieuw te bouwen schuur. "Je moet toch investeren, nu iets meer dan een gemiddelde verbouwing. Maar dan ben je wel je tijd ver vooruit."
'Deal tussen mij en mijn vrouw'
Pieter gaat de mega klus zelf doen. Daarvoor heeft de verpleegkundige een jaar vrijaf genomen. "Over een jaar moet het klaar zijn is de deal tussen mij en mijn vrouw", grijnst hij. Over 2 weken wil het stel met hun 1-jarige dochter in het huis gaan wonen. Tijdens de werkzaamheden zullen ze regelmatig van plek verkassen in de woning. Gedurende het gehele traject kunnen ze rekenen op het deskundige advies van Veluwse Architecten
. Bertho: "We gaan dit stap voor stap doen. Van het ontwerp tot de laatste stap."
Duizendste opdrachtgever
Hoe is dat om je duizendste opdrachtgever als architectenbureau te krijgen? Bertho: "Als je de hoeveelheid afzet tegen het aantal jaren dat we bestaan, dan lijkt het in verhouding misschien niet zoveel. Wij hebben echter in de loop van de tijd een duurzame relatie met onze opdrachtgevers opgebouwd. Elke klant krijgt een nummer, en met dat nummer doen we dus heel lang omdat we meer klussen voor ze doen. Bovendien gaat het om een mix van projecten, waarbij we met sommige wel jaren bezig zijn."
Sinds 2006
, eerst onder de naam Buro voor Bouwkunde en vervolgens Veluws Ontwerpburo, viert in 2021 het 15-jarige bestaan. Erik Verhoef begon voor zichzelf en focuste zich op de bouwbegeleiding en het maken van calculaties voor aannemers. "Dat is iets uit de hand gelopen", zei hij in 2018 bij de viering van het 12,5 jarig bestaan op 28 augustus. "Want ik heb nu een kantoor met 2 architecten en 3 tekenaars." Bertho Verhoeff werkt sinds 2007 met en voor Erik. Hij volgde de opleiding HBO Bouwkunde en de Academie voor Bouwkunst. Sinds februari 2019 is hij mede-eigenaar geworden van Veluwse Architecten .