"Hoe vaak komt het niet voor dat mensen die iets traumatisch in hun jeugd hebben meegemaakt tussen hun 40e of 60e levensjaar terugkijken, en constateren dat de emmertjes zijn volgelopen, en dat het leven niet gegaan is zoals zij dit wilden? Die dan pas beseffen dat als ze het over mochten doen, andere keuzes hadden gemaakt. Dat vind ik echt zonde, want het hoeft helemaal niet zo te gaan. Dat is ook waarvoor ik mijn boek heb geschreven. Wanneer een trauma namelijk niet wordt opgelost gaat het zich in je leven nestelen, blijft het door etteren en wordt het steeds groter. Waarbij mensen zich vaak niet realiseren wat ze hiervan aan de volgende generatie doorgeven."
Aan het woord is Daniëlle Terpstra uit Ermelo over het boek dat zij heeft geschreven: 'Als het thuis niet meer gaat'. Vanmiddag, donderdag 21 april, vond de presentatie van het boek plaats in Restaurant het Postkantoor.
Dubbele lading
Eigenlijk heeft de titel een dubbele lading; dat het niet meer gaat doordat het trauma zo'n enorm impact op het leven van ieder persoon heeft, maar daarnaast dat de kinderen in het gezin daar zo onder lijden dat ze onder toezicht kunnen worden gesteld of zelfs uit huis worden geplaatst. Volgens Daniëlle wordt een trauma echt onderbelicht in ons therapieland. Zij meent dat er meer kennis zou moeten komen over gebroken familiesystemen en onverwerkte trauma's. In haar boek schrijft Daniëlle: 'Dit al dan niet in de familie of zelf meegemaakt. Met meer begrip en kennis zouden er al heel wat problemen opgelost kunnen worden'.
Ervaringsdeskundige
Daniëlle is ervaringsdeskundige. "Je kan zo'n boek ook alleen maar schrijven als je het zelf hebt meegemaakt." Zij pleit voor meer aandacht voor familiesystemen en systemisch werk als een heel groot vast onderdeel in alle opleidingen die met jeugd, jeugdzorg en psychologie te maken hebben. 'Ik weet zeker', schrijft zij in haar boek, 'dat als er op deze manier gewerkt wordt en gekeken wordt naar gezinnen, er heel veel kinderen het trauma van uit huis geplaatst worden, wordt bespaard'.
Verhelderend
Opgedane trauma's zijn er in alle soorten, maten en groottes, al dan niet zelf meegemaakt of doorgegeven van generatie op generatie. In haar boek werkt Daniëlle dit duidelijk uit met voorbeelden die bijdragen aan de bewustwording van de lezer. Bijzonder verhelderend zijn de hoofdstukken waarin zij de verstrekkende gevolgen beschrijft van een onverwerkt trauma met betrekking tot de persoon zelf en in relatie tot anderen, zoals de partner en de eigen kinderen. Zij schrijft hierover: 'Als jij jouw trauma teruggedrongen hebt, of je probeert er uit alle macht mee te leven, neem je je trauma mee in een nieuwe relatie. Krijg je kinderen, dan zullen zij opgroeien met een trauma in het gezin'.
Hoe mooi zou het zijn
Hoe mooi zou het zijn meent Daniëlle, als jij jouw keuzes kunt maken van uit jezelf, in plaats van op basis van nare en traumatische ervaringen. De handvatten ervoor reikt zij je aan in het boek 'Als het thuis niet meer gaat'.
Het boek kost 14,95 en is bij alle boekhandelaren te bestellen, als ook online. De e-book versie kost 9,95.
Uitgever: Lineke Eerdmans
ISBN: 978-94-92329-30-1