De 55-jarige Gerrie is één van de drie vrouwelijke ondernemers binnen de mannenwereld van 260 PLUS supermarkten. Ermelo.nieuws.nl sprak met deze bijzondere sociaal en maatschappelijk betrokken Ermelose.Op zich had Gerrie als 17-jarige bakvis niets met de 'supermarkt-wereld', maar is er als het ware ingerold. Want net als veel meiden in die tijd wilde ze schooljuf worden of verpleegster. Anno 2014 is ze al bijna 15 jaar supermarktondernemer.
In 1976 ging de Mavo-scholiere in haar vrije uurtjes aan de slag in de supermarkt aan Leeuwerikstraat 37, toen nog onder de vlag van supermarktketen SPAR. Rugklachten en het doktersadvies om maar een kantoorbaan te zoeken, sloeg Gerrie destijds in de wind. Temeer omdat de SPAR-eigenaar Hans Stok haar helemaal zag zitten. "Stok kwam indertijd bij mij thuis en zei dat hij me wel in vaste dienst wilde hebben. Hij vond me kennelijk zo goed", lacht ze. "Mijn vader vond het eerst wel jammer. Want het was zijn eerste dochter met een schooldiploma, en in een winkel werken was toch wel wat te min."
In de 'SPAR-periode' schopte Gerrie het tot bedrijfsleider. Een jaar voor haar 25-jarige jubileum werd de supermarkt getransformeerd naar een Super de Boer. In 2000 werd Gerrie, die inmiddels ook moeder was van een prachtige dochter - Angela, nu 21 jaar- , gepolst de supermarkt over te nemen. "Ik wilde dat best als ik tussen de middag en s'middags half vier maar thuis kon zijn voor Angela. Want ik wilde niet dat ze een sleutelkind werd."
Eerste prijzenoorlog
Van in een 'gespreid bedje' stappen bleek geen sprake. Gerrie had net goed en wel de winkel overgenomen, of de eerste heuse prijzenoorlog tussen de supermarkten brak los, een heel heftige tijd. "Klanten gingen elders shoppen zodat de omzet zo met 3 á 4 duizend euro per week kelderde." De transformatie naar Konmar-winkels die Super de Boer in 2001 voor ogen had, ging op het laatste moment niet door. Een aantal winkels werd overgenomen door de PLUS supermarktketen, waaronder de winkel van Gerrie aan de Leeuwerikstraat. PLUS Retail is een werkmaatschappij van de Sperwer Groep, een organisatie van en voor zelfstandige supermarktondernemers, die aandeelhouders zijn. Wat volgens Gerrie onder meer inhoudt dat bepaalde besluiten die PLUS door wil voeren eerst moeten worden goedgekeurd door de ondernemers.
De PLUS ondernemers ervaart ze als een warme groep mensen. "De onderlinge sfeer is erg vriendschappelijk. Je bent erg met elkaar betrokken, maar zakelijk is zakelijk natuurlijk." Ook de PLUS formule spreekt Gerrie erg aan. "Klantvriendelijkheid tot een mooie, schone en vriendelijk ogende winkel staan voorop. Iedereen heeft zijn of haar dag wel eens niet. Maar dan zeg ik tegen mijn medewerkers: 'Hup, schouders eronder, want je kunt wel een hele dag
chagrijnig zijn, maar dan duurt de dag lang'. "
Rigoureus verbouwd
PLUS Klein onderging twee maal een forse verbouwing om met de tijd mee te gaan, in 2009 en 2013. Over de metamorfose in 2013 twijfelde ze niet, hoe rigoureus deze ook was: "Ik had zoiets van: 'Gerrie, je bent nu 55, je hebt nog tien jaar om het af te lossen'." De opening was een grandioze gebeurtenis vertelt ze. "Het was zó druk, van ver uit de regio kwamen ze langs." PLUS Klein wordt in wijk West erg gewaardeerd als buurtsuper. Ook om de gastvrijheid en gezelligheid die onder meer wordt vertaald naar altijd tijd voor een praatje met iedereen, en medeleven tonen bij het wel en wee van klanten. "Ik zit hier al 38 jaar, dan leef je mee met je klanten. Sommigen bijvoorbeeld leerde ik kennen toe ze nog klein waren, en nu als volwassenen hun boodschappen hier doen."
Zo betrokken Gerrie is bij haar klanten, zo betrokken toont zich ook bij Ermelose sportverenigingen. Niet alleen worden alle drie voetbalclubs gesponsord door PLUS Klein, maar ook de korfbalclubs. Bovendien worden scholen in de wijk bij bepaalde projecten gesteund met spullen uit de winkel. Daarnaast draait Gerrie de hand niet om om alle ingrediënten te leveren die een bruiloft tot een barbecue gehouden op Groepsaccommodatie Riebeeck, tot een waar feest maken. Ook de Aalbertshoeve, vakantieland Zandkamp en Hoeve Kindergoed mag ze tot haar vaste klanten rekenen.
Van hard werken ga je niet dood
Gerrie werkt er ontegenzeggelijk hard voor. "Ik ben nog van de oude stempel die vindt dat je van hard werken niet doodgaat." Ze is de hele dag in de weer, tussendoor is ze ook mantelzorger voor haar moeder en broer, om 's avonds weer even achter de laptop te kruipen om de nodige bestellingen te doen. Zelfs op vakantie gaat de laptop mee. "Ik doe dan zelf wel heel veel, maar je kan het nooit alleen. Het is ook een kwestie van een goed team van mensen om je heen hebben."
Hoewel het erg wennen zal worden, neemt Gerrie toch de raad ter harte van een PLUS-adviseur om de zaken meer te delegeren. "Op het gebied van artikelen bestellen bijvoorbeeld kunnen medewerkers hun eigen afdeling bijhouden, zodat ik aan andere dingen toekom. Want inmiddels ben ik gestart met een wijnopleiding voor vergevorderden om klanten nog beter te adviseren over ons wijnassortiment. PLUS is immers al jaren de beste wijnsupermarkt."