De 262e aflevering van de serie ‘Sportartikelen uit de Oude Doos’ van woensdag 20 oktober 2004 gaat over het 50-jarige bestaan van wielervereniging ‘De IJsselstreek’ op 28 oktober 2004. De wielerclub van de Noord-Veluwe heeft een roemrucht verleden met wielrenners die ook landelijk furore maakte. De IJsselstreek is de organisator van de Ermelose Wielerronde, welke op woensdag 3 juli 2024 voor de 51e keer werd verreden.
Door Bram Burggraaff. Bijschrift foto: De gebroeders Nidi en Fedor den Hertog, Dries Wijhe en Jan van Lith bezorgden Wielervereniging ‘De IJsselstreek’ in 1973 de Nationale, Algemene Clubtitel (Archieffoto De IJsselstreek).
Halve eeuw geleden
Wielervereniging De IJsselstreek bestaat 50 jaar. Op 28 oktober is het een halve eeuw geleden dat de regionale club met als werkgebied de Noord-Veluwe, vanaf Ermelo tot de IJsselbrug bij Zwolle, werd opgericht. Aanleiding was in 1954 de Ronde van Wezep en de activiteiten van de supportersvereniging die lokale renners steunden. De IJsselstreek is opgericht in café ‘Klinkhamer’ te Hattemerbroek. Het eerste bestuur bestond uit Gradus Koster, Herman Koopman Jaap van ’t Ende en Gert Jan Koele.
Cyclo-wedstrijd
Als jubileumactiviteit werd op zaterdag 23 oktober een cyclo-wedstrijd voor leden en oud-leden georganiseerd. De wedstrijd met start en finish in Elburg leidde de deelnemers door Oldebroek, ’t Loo, Wezep en Noordeinde. De eerste 40 kilometer werd geneutraliseerd gereden met een gemiddelde snelheid van ongeveer 28 kilometer per uur. In de laatste4 14 kilometer werd er gekoerst. De route voerde de deelnemers langs historische IJsselstreekplaatsen, zoals het Vreecircuit in ’t Loo, de Oude Wapenveldseweg in Wezep waar vroeger het clubhuis stond en de voormalige Rabobank Hattemerbroek, een halve eeuw geleden de plek van oprichtingscafé Klinkhamer.
Nationale titels
De IJsselstreek veroverde vijf nationale clubtitels en ook individueel reden renners van de jubilerende wielerclub mooie successen bij elkaar. Fedor den Hertog en Dries Wijhe werden beiden kampioen van Nederland bij de amateurs. Jaap van de Beek werd veldritkampioen. Theo de Waal oogstte succes op de wielerbaan, Ruud Papiermole pakte goud bij de nationale kampioenschappen voor militairen en Aart van de Kruisweg won goud tijdens de Nederlandse titelstrijd op de baan. Ismaël Kip werd dit jaar nog gehuldigd als nationaal kampioen achtervolging op de baan.
Internationale successen
Ook internationaal werden spraakmakende successen behaald. Zo won Fedor den Hertog in 1968 Olympisch goud in Mexico op de ploegentijdrit samen met René Pijnen, Jan Krekels en Joop Zoetemelk. Fedor werd eindwinnaar in de Tour de l’Avenir en andere grote etappekoersen en won tevens een etappe in de Tour de France.
(Fedor den Hartog overleed in februari 2011 op 64-jarige leeftijd. Hij bracht zijn laatste dagen door in een hospice te Ermelo, red.)
Top van Nederland
Organisatorisch behoort De IJsselstreek tot de top van Nederland met onder meer de Nationale Clubkampioenschappen in Dronten, de Parel van de Veluwe en de openingsveldrit in Harderwijk. De basis ligt echter bij de 15 à 20 criteriums die jaarlijks met plaatselijke comité’s op de Noord Veluwe georganiseerd worden, zoals de Ronde van Ermelo, ieder jaar op de eerste woensdag van juli.
Jubileum
De 32e Ronde van Ermelo op woensdag 7 juli 2004 maakte deel uit van de evenementen rond het 50-jarig jubileum van Wielervereniging ‘De IJsselstreek’. Ondanks het slechte weer waren er veel toeschouwers, die zorgden voor een fantastische sfeer in het centrum van Ermelo.
Wielervereniging ‘De IJsselstreek’ organiseerde in 2023 de Wielerronde van Ermelo voor de vijftigste keer. De eerste 42 edities werden verreden in het centrum van Ermelo. Toen het daar vanwege verkeersdrempels en andere obstakels te gevaarlijk werd, verhuisde het wielerevenement naar buurtschap Horst & Telgt, waar het in 2024 voor de negende keer gehouden werd.