De 278ste aflevering van de serie ‘Sportartikelen uit de Oude Doos’ van woensdag 27 juli 2005 is een interview (in twee delen) met Piet de Zwarte, die in februari 1986 bedrijfsleider werd van de overdekte sportaccommodaties in Ermelo, waaronder zwembad Calluna. Vandaag deel 1.
Door Bram Burggraaff. Bijschrift: Piet de Zwarte in ‘zijn’ zwembad Calluna. (Eigen archieffoto).
Imponerende waterpolocarrière
Piet de Zwarte heeft een imponerende waterpolocarrière achter de rug. Hij speelde 89 interlands in de Nationale Waterpoloploeg. Na het winnen van de bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen in Montreal (1976) stopte Piet als international. Daarna werkte De Zwarte vijf jaar als bondcoach in Engeland, fulltime in Spanje, was nog 2 x vier jaar jeugdbondscoach en trainde acht clubs in Nederland. Momenteel is hij voor het tweede jaar trainer van De Woelwaters in Harderwijk en daarnaast voorzitter van de Futsalvereniging Putten. Voor Piet de Zwarte naar Ermelo kwam, was hij werkzaam in het Vormingswerk voor werkende jongeren, het Pieter Baan Centrum en het Sportfondsenbad in ’s-Gravendeel.
Grote verbouwing
Piet de Zwarte: “Mijn voorganger Wim Foppen had al te maken met de plannen om Calluna te renoveren en uit te breiden. In 1990 en 1991 is er een grote verbouwing geweest en is het zwembad uitgebreid met een recreatief gedeelte. Daarna zijn we steeds bezig geweest te vernieuwen in alle facetten van het zwembadgebeuren. Enkele jaren geleden kwamen er nieuwe diploma-eisen en een andere manier van diploma-zwemmen. We wilden eigenlijk af van dat massale gebeuren op de zaterdagmiddag. Een paar mensen zijn naar andere zwembaden geweest waar het afzwemmen anders werd georganiseerd. Daaruit is het diploma-zwemmen op de woensdagmiddag voortgekomen. Het is kleinschaliger, wat consequenties heeft voor het leszwemmen. We gaan niet na zes weken kijken wie er af kan zwemmen, maar dat gebeurt continue.
Personeel
Sportcentrum Calluna heeft 18 personeelsleden, waarvan een aantal parttime werken; er zijn in totaal 11 formatieplaatsen. We hebben gekozen voor meerdere combinatiefuncties, mensen die zowel in de sporthal als in het zwembad werken. Anderen werken alleen in het zwembad en zijn meer gespecialiseerd in het leszwemmen en het werken met doelgroepen. Voor de organisatie is het goed dat veel mensen breed inzetbaar zijn en voor het personeel zelf geeft het de nodige afwisseling.
Bezoekersaantallen
Het is een algemene trend dat de bezoekersaantallen in zwembaden wat terug lopen. Voor Calluna is de teruggang van het recreatieve bezoek ongeveer 5% per jaar. De verenigingen en de andere activiteiten, zoals het ‘Meer bewegen voor Ouderen’ hebben een stabiel aantal deelnemers. Bij het leszwemmen is er een lichte stijging. De zwemlessen vormen een heel belangrijk onderdeel van de exploitatie. We worstelen al jaren met een wachtlijst van zo’n 600 kinderen, waarvan de helft uit Ermelo komt en de andere helft uit de omgeving. Daarom is er een wachttijd van zo’n 14 maanden, maar die willen we terugbrengen. Met zo’n 900 kinderen iedere week op les, ontbreekt het ons echter aan capaciteit.
Kwaliteit
We hebben al regelmatig extra lesuren en dat vraagt qua organisatie enorm veel. Dat men van buiten Ermelo de kinderen hier op zwemles doet, heeft te maken met de kwaliteit van de zwemlessen, de uurlessen in plaats van lessen van een half uur, de lage kosten en de mogelijkheid om 1 keer in de 14 dagen af te zwemmen. Daarom zitten bij ons kinderen nooit langer dan noodzakelijk op zwemles. Daarnaast zijn een jaar of zeven geleden begonnen met snelzwemcursussen in de langere schoolvakanties, waarbij kinderen in 14 dagen met 4 zwemlessen per dag leren zwemmen”, aldus Piet de Zwarte.