Sportartikelen uit de Oude Doos: '45e Ermelose Avondvierdaagse uitstekend verlopen'

11 sep , 17:58 Sport
37en oudedoos3
De 245e aflevering van de serie ‘Sportartikelen uit de Oude Doos’ van donderdag 3 juni 2004 is een verslag van het 45e jubileum van de Ermelose Avondvierdaagse die werd gehouden van maandag 24 tot en met 27 mei 2004.
Door Bram Burggraaff.
Bijschrift foto 1: Gerda Sloof neemt na 25 jaar afscheid en krijgt namens het Avondvierdaagse Comité een bloemstuk aangeboden door burgemeester Wiert Omta. (Archieffoto: Jan de Roo)
Bijschrift foto 2: Een 92-jarige bewoonster van ‘De Dillenburg’ liep de drie kilometerroute van de Avondvierdaagse volledig uit. (Archieffoto: Arda Konings)
Een enkele blaar
De 45e editie van de Ermelose Avondvierdaagse is vorige week prima verlopen. De ruim 2150 deelnemers begonnen op maandagavond aan vier wandeltochten en hetzelfde aantal wandelaars keerde op donderdagavond, na de Intocht en Bloemenhulde, terug op het terrein van DVS’33. Mede dankzij het uitstekende wandelweer was er voor de EHBO’ers, uitgezonderd het doorprikken van een enkele blaar, weinig te doen.
Feestelijk tintje
De Intocht op de slotavond had, vanwege het 45-jarig jubileum van de Ermelose Avondvierdaagse, een feestelijk tintje. Mede dankzij hoofdsponsor Auto Hordijk verleenden maar liefst vijf muziekkorpsen hun medewerking. Bovendien was er voor het gemeentehuis een begroeting door het college van Burgemeester & Wethouders. Wel waren de comitéleden erg teleurgesteld dat het ‘defilé’ slechts 20 minuten duurde. In maart was er al overleg geweest tussen vertegenwoordigers van de gemeente en het AVD-comité. Het leek toen geen probleem om de geplande gemeenteraadsvergadering van donderdag 27 mei 45 minuten uit te stellen.
Koffiedrinken
Enkele dagen voor de Intocht werd echter gemeld dat deze vergadering precies om 20.00 uur moest beginnen. Bovendien was het koffiedrinken voorafgaand aan de raadsvergadering blijkbaar belangrijker dan de 3000 deelnemers (voor het merendeel schoolkinderen) en begeleiders want om 19.50 uur, toen slechts één derde van de stoet het gemeentehuis had gepasseerd, vertrok het college van B&W al naar de Dialoog. Een logische vraag van vele, vooral jonge deelnemers was dan ook: ‘’Waar is de burgemeester?’’
‘Doe Maar’
‘Doe Maar’, een band bestaande uit bewoners van ’s Heerenloo maakte gelukkig veel goed. Onder de bezielende leiding van Johan Kwakman werd de voortschrijdende stoet getrakteerd op een spetterend optreden met aanstekelijke meezingers, wat duurde tot de laatste wandelaars om 20.15 uur het Raadhuisplein hadden verlaten.
Deelnemers Dillenburg
Onder de deelnemers bevond zich een aantal bewoners van ‘De Dillenburg’ die wandelend en in rolstoelen, begeleid door vrijwilligers, deelnamen aan het festijn. Heel bijzonder was de wandelprestatie van een 92-jarige bewoonster die graag anoniem bleef. Wel wilde zij iets zeggen over deze prestatie. ‘’Wandelen vind ik heerlijk, mijn hele leven al. Vroeger wandelde ik veel met mijn man. We zijn zelfs Griekenland te voet doorgetrokken. Ook hebben we aan vele wandeltochten van de ANWB meegedaan.’’
Heerlijke sport
Het is een heerlijke sport en je hebt er bijna niets bij nodig, alleen goede wandelschoenen. Zolang mijn benen nog willen, zal ik blijven wandelen’’ ,zegt de kranige 92-jarige lachend. Een begeleidster vertelde dat de vrouw aanvankelijk zonder rollator wilde deelnemen. ‘’De eerste avond gebruikte ze haar stok, maar uiteindelijk koos ze er toch voor om de andere avonden met een rollator het parcours te lopen. Dat ging beter, maar het geeft wel aan dat zij een enorme doorzetster is.’’
Veel extra’s
In verband met het jubileum hadden de gemeente en het Ermelose bedrijfsleven flink uitgepakt. Van de gemeente Ermelo ontving iedere deelnemer een vrijkaartje voor zwembad Calluna. Op dinsdagavond kreeg iedereen een appel van de Goudreinet met medewerking van Florado. Woensdagvond was er de traditionele krentenbol gesponsord door de Boni en Koping Flora. Bij het eindpunt op donderdagavond kregen de wandelaars een ijsje van AR Zoetwaren. Dankzij Huring Advies waren de deelnemers weer prima verzekerd.